Triodos: lagere hypotheek

'Mensen moeten beseffen dat een niet-duurzaam huis veel geld gaat kosten'

Door Joep Westerveld··Aangepast:
© ANP'Mensen moeten beseffen dat een niet-duurzaam huis veel geld gaat kosten'
RTL

Vanaf augustus krijgen mensen die een niet-duurzaam huis willen kopen geen volledige hypotheek meer bij Triodos. Tenzij ze fors investeren in de isolatie van hun huis. "Mensen moeten beseffen dat een niet-duurzaam huis hogere lasten met zich meebrengt."

Voor woningen met energielabel C of lager, kunnen huizenkopers straks nog maar 90 procent van de woningwaarde lenen bij Triodos. Daarnaast ligt het bedrag dat zij op basis van hun inkomen kunnen lenen, 10 procent lager dan normaal.

De bank wil huizenkopers stimuleren om hun huizen duurzamer te maken. Jeroen Pels, directeur Hypotheken bij Triodos Bank, voorziet een kantelpunt op de woningmarkt. "Het niet verduurzamen van een woning is juist nu een financieel risico."

Triodos staat bekend als duurzame bank. Dan wil je toch juist dat starters de niet-duurzame woningen kopen en deze opknappen?

"Zeker. Daarom steunen we ook huizenkopers die willen verduurzamen. Alleen als je geen plannen voor verduurzaming hebt, krijg je van ons niet meer het volle bedrag."

"Voor investeringen om je nieuwe huis energiezuiniger te maken, kun je alsnog tot 106 procent van de woningwaarde lenen. Op het deel van de lening dat je gebruikt voor de verduurzaming geven we 50 procent rentekorting, en het rentepercentage over je hele lening gaat omlaag als je energielabel verbetert."

Jeroen Pels, directeur Hypotheken bij Triodos Bank.© Triodos
Jeroen Pels, directeur Hypotheken bij Triodos Bank.

Die 106 procent is het wettelijke maximum. Zou dat niet hoger moeten zijn? Het is toch goed als huizenkopers fors investeren in verduurzaming?

"Als je een huis voor drie ton koopt dan zou je voor 18.000 euro extra mogen verduurzamen. De praktijk leert dat je daar een heel eind mee komt."

"Als het dan nog steeds niet lukt om je huis op te waarderen naar het gemiddelde energielabel B, dan moet je je afvragen of het huis niet te duur is."

Maar als een starter een vergelijkbaar huis koopt dat al verduurzaamd is, dan kan diegene misschien wel vier ton lenen. Is dat niet krom?

"Het zal niet zo zijn dat een woning die nu 300.000 euro kost met goede energieprestaties 400.000 oplevert. Wat je wel merkt is dat de woningmarkt overspannen is en dat de huizenprijzen niet per se de kwaliteit van de woning weerspiegelen."

"Starters zijn zo opgejaagd dat ze bereid zijn om vergaande concessies te doen op de kwaliteit van de woning, waaronder de energieprestaties. Die worden dus onvoldoende gewaardeerd." 

"Later zullen ze daarvoor de rekening moeten betalen. Dan kan je beter nu investeren in je huis, zeker omdat die met de juiste investeringen meer waard wordt. Dat effect zal alleen maar groter zijn als de woningmarkt herstelt en de energietransitie van de grond komt."

Wanneer zal dat zijn?

"Ik voorzie op korte termijn een kantelpunt op de woningmarkt, waarna vraag en aanbod meer in balans komen. De kwaliteit van een woning zal dan veel belangrijker worden voor de woningprijs. Ook de energieprestaties zullen dan veel beter worden weerspiegeld."

"Als De Nederlandsche Bank voor het eerst sinds 2013 weer dalende huizenprijzen voorspelt, dan lijkt me de kans groot dat we nu al op dat kantelpunt zitten."

Maar ondertussen betalen starters nog altijd grof geld voor huizen met lage energielabels...

"Vandaag komen huizenverkopers daar nog mee weg, maar overmorgen niet meer."

"Als vraag en aanbod weer meer in balans komen, wordt dat label echt belangrijk. In 2050 moeten bijvoorbeeld alle huizen van het aardgas af. Als jij je koophuis daar niet op voorbereidt, zal de waarde ervan aanzienlijk dalen."

Los van de woningwaarde. Kopers van niet-duurzame huizen kunnen straks minder lenen dan normaal, op basis van hun salaris. Waarom?

"Een niet-duurzaam huis levert hogere maandelijkse energielasten op. Omdat de energie- en hypotheeklasten uit dezelfde portemonnee komen, vinden wij dat je minder per maand aan je hypotheek kunt besteden als je energielasten hoger zijn."

"Je kan het ook omdraaien: voor een duurzaam huis zou je wat ons betreft meer geld mogen lenen. Je houdt dan immers elke maand geld over."

"Wij pleiten al jaren in Den Haag voor regels om de hoogte van een hypotheek te koppelen aan de energierekening van een huis. Maar vooralsnog zijn dat twee losse zaken."

Bent u bang dat u klanten misloopt door deze maatregelen?

"Nee. Ons punt is: het is goed als starters huizen van lage kwaliteit kopen. Alleen ze moeten wel beseffen dat daar een flinke investering aan vast zit."

"Als je een woning met energielabel E koopt, is het niet de vraag óf, maar wannéér je moet investeren in duurzaamheid. Wij helpen daarbij. De klanten die wij aantrekken staan over het algemeen open voor dat verhaal."

Lees meer over
TriodosHypotheekWoningmarktDuurzaamheidEnergietransitie