'Diefstal'

Action moet duizenden euro's betalen na ontslag om tasje van 3 cent

Door Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© ANPAction moet duizenden euro's betalen na ontslag om tasje van 3 cent
RTL

Het mag natuurlijk niet, stelen. Maar om een medewerker op staande voet te ontslaan, omdat die een plastic tasje heeft meegenomen dat gaat zelfs de rechter te ver. Koopjesketen Action moest de medewerker terug in dienst nemen, maar die koos voor een ontslagvergoeding.

Wie weleens winkelt bij de Action kent ze wel. De goedkope, flinterdunne plastic tasjes die bij de kassa liggen. Ze kosten drie eurocent. Met een beetje mazzel zijn ze zelfs gratis, als het totaalbedrag naar beneden wordt afgerond.

Zero tolerancebeleid

Maar de Action hanteert voor het eigen personeel een zerotolerancebeleid. Wie iets meeneemt of nuttigt zonder te betalen, wordt op staande voet ontslagen. Dat geldt ook voor artikelen die anders weggegooid zouden worden. Of de plastic tasjes. Het bedrijf vraagt personeel om diefstal door collega's te melden.

En dat laatste lijkt te zijn gebeurd. De 41-jarige winkelmedewerker sprak met een collega over het tasje, dat hij pakte na sluitingstijd. Hij had het tasje nodig, omdat hij twintig regenponcho's had gekocht in de winkel.

Diefstal met opzet

Het incident werd twee weken later besproken, meteen na zijn vakantie. De medewerker moest op het matje komen bij de hr-adviseur en de regiomanager van de Action. De medewerker bekende inderdaad het tasje van drie eurocent te hebben meegenomen zonder te betalen. Naar eigen zeggen was hij dat vergeten.

Daar had de Action geen boodschap aan. De medewerker, die ongeveer een maand geleden nog een contractverlenging van acht maanden had gekregen, werd op staande voet ontslagen. De diefstal was met opzet, vindt de Action.

Action mocht caissière die vader 1,69 euro korting gaf niet ontslaan
Lees ook

Action mocht caissière die vader 1,69 euro korting gaf niet ontslaan

Werknemer functioneerde goed

De werknemer was het daarmee oneens en stapte naar de rechter. Die vindt dat de Action te ver is gegaan. Ten eerste omdat het tasje nagenoeg gratis is. In het verleden waren ze gratis, ware het niet dat ze vanuit milieuoogpunt wettelijk niet meer gratis weggegeven mogen worden.

Ook werkt de vakkenvuller al anderhalf jaar bij de Action. Er is volgens de rechter nooit gebleken dat hij niet goed functioneerde. Daarnaast zag de rechter dat de man in financiële problemen is gekomen door het verliezen van zijn baan.

Financiële misère

Voor zijn tijd bij de Action was hij een tijd werkeloos. Door corona en zijn leeftijd is het vinden van een andere baan niet gemakkelijk. Die financiële ellende staat niet in verhouding tot de drie eurocent die het tasje zou hebben gekost, vindt de rechter.

De Action moet de man 7232,38 euro betalen. Dat bedrag is opgebouwd uit onder meer achtergesteld salaris en een transitievergoeding. Bovenop dat bedrag komt nog 803 euro aan proceskosten.

Action vaker op vingers getikt

Het is de tweede keer in korte tijd dat de Action wordt teruggefloten door de rechter. Onlangs werd een kassière onterecht ontslagen omdat ze 1,69 euro korting gaf aan haar vader.

Een paar jaar geleden oordeelde de rechter dat een werkneemster die een zakje chips had opgegeten ook onterecht de laan uit was gestuurd.

Lees meer over
ActionRechtszaakOntslag