Online bestelling wordt 'dure les'

Maanden wachten en tien keer te veel betalen: pas op voor dropshipping

Door Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© GettyMaanden wachten en tien keer te veel betalen: pas op voor dropshipping
RTL

Denken dat je veilig bestelt in een Nederlandse webshop. Maar weken of soms zelfs maanden later erachter komen dat je pakketje rechtstreeks van AliExpress kwam. Alleen dan voor een veel hogere prijs. Dropshipping heet dat. Het is geen oplichting, maar zo kan het soms wel aanvoelen. En het aantal bedrijven dat aan dropshipping doet neemt in rap tempo toe.

Begin maart zag Eva Drijvers een advertentie op Facebook voor een set neon pennen, waarmee tekeningen kunnen worden gemaakt. 35 euro kostten ze. Niet goedkoop, maar ze waren wel in de aanbieding. En dus ging ze overstag. Een leuke hobby voor in coronatijd, zo dacht ze.

Gewoon van AliExpress

Maar de lockdown was al bijna opgeheven toen de pakketbezorger twee maanden later met de pennen voor de deur stond. Berichten die ze in de tussentijd via Facebook naar de webwinkel stuurde, werden niet beantwoord. "Toen ging er bij een vriendin van mij een belletje rinkelen", zegt Drijvers.

Het ging om dropshipping. Dan bestel je bij een betrouwbaar ogende Nederlandse webshop, die zelf geen voorraad aanhoudt. Vanuit Nederland, vaak vanaf zolderkamertjes, worden de bestellingen rechtstreeks doorgezet naar de leverancier, meestal in China. Die verstuurt het dan meteen naar de klant, veelal in de bekende AliExpressverpakking.

Te veel betalen bij een webshop? Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van dropshipping
Lees ook

Te veel betalen bij een webshop? Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van dropshipping

Niet verboden, maar wel genaaid

Bij Drijvers was het niet anders. "Mijn vriendin vroeg: hoeveel heb je daarvoor betaald?" Ze ging even zoeken op AliExpress en vond exact dezelfde pennen voor 5 euro. En wie goed zoekt, vindt de pennen voor nog veel minder. "Dit is een dure les geweest. Een stomme fout. Ik heb ook nog wel een mail gestuurd, maar daar nooit meer iets van gehoord."

Voor precies dezelfde set pennen betaalde Eva het tigvoudige.© AliExpress
Voor precies dezelfde set pennen betaalde Eva het tigvoudige.

Drijvers voelde zich behoorlijk genaaid. Toch is dropshipping niet verboden. Woordvoerder Gerard Spierenburg van de Consumentenbond noemt het zelfs een 'gezonde Hollandse handelsgeest'. Mits de bedrijven zich aan de spelregels houden.

Zo moet het duidelijk zijn dat een bedrijf aan dropshipping vanuit bijvoorbeeld China doet, zodat de klant weet dat een bestelling soms weken onderweg is. Ook moet de klantenservice goed geregeld zijn, moet het product teruggestuurd kunnen worden en moeten de producten veilig zijn.

Onveilige Chinese spulletjes: brandbaar of giftig

Daar wringt volgens Spierenburg vaak de schoen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat twee derde van alle producten die van buiten de EU komen onveilig is. Elektrische apparaten kunnen bijvoorbeeld smelten of doorbranden. En in sommige sieraden zitten zware metalen.

Ook Thuiswinkel Waarborg, dat certificaten afgeeft aan eerlijke en veilige webshops, ziet dat het lastig is om te weten of een product wel veilig is. Keurmerken, zoals het bekende CE-teken, worden in China nagemaakt. En er komt zo veel het land binnen, dat het onmogelijk is om alles te controleren.

Drystyler Amsterdam... uit China

Over mogelijk gevaarlijke elektrische Chinese spullen kan Anne Verstegen meepraten. Zij kocht, onbewust, via dropshipping, een soort föhn. Dat deed ze via de betrouwbaar ogende webshop Drystyler Amsterdam, die inmiddels offline is.

Ook zij moest twee maanden op haar bestelling wachten. Dat de föhn, die 40 euro kostte, nog werd bezorgd had ze niet meer verwacht. Maar nu ze weet dat het apparaat uit China komt, durft ze hem niet eens te gebruiken.

Rechtstreeks bestellen uit China had veel geld gescheeld.© AliExpress
Rechtstreeks bestellen uit China had veel geld gescheeld.

De webshop, die gerund leek te worden vanuit een woonhuis in Uden, is niet meer te bereiken. Of ze de föhn terug kan sturen en haar geld terug kan krijgen weet ze niet. De jongen achter Drystyler Amsterdam reageerde niet op meerdere verzoeken van RTL Nieuws.

Nederlandse webwinkel is verantwoordelijk

Stel, Verstegen had de föhn wel gebruikt. En haar kapsel was in brand gevlogen. Dan zou de Nederlandse webwinkel, Drystyler dus, daarvoor verantwoordelijk zijn. Toch is het in de praktijk lastig om schade vergoed te krijgen, erkent ook Spierenburg.

De webwinkeltjes worden vaak gerund door jonge mensen. "Die gasten willen alleen makkelijk geld verdienen. Maar zo'n gastje heeft geen cent te makken."

Toch wil Spierenburg het woord oplichters niet in de mond nemen. Dat zijn mensen die doelbewust niet leveren. Dropshippers hebben wel het doel om de spullen te leveren.

Amper meer klachten

Maar als die levertijd veel langer is dan beloofd, zoals nu door corona, dan ben je wel gedupeerd, zegt hij. Zeker omdat je dan net zo goed zelf de bestelling had kunnen plaatsen in China. Toch komen er amper meer klachten binnen, zeggen meerdere consumentenpartijen tegen RTL Nieuws.

Alleen Webshop Keurmerk, dat ook certificaten afgeeft voor veilige webshops, zag het aantal klachten groeien in de afgelopen maanden. Een aantal sites dat aan dropshipping doet heeft zo’n keurmerk en moet zich dus aan strenge regels houden. Bij dat soort webshops zijn ze zelfs extra alert.

Zij adviseren de aangesloten leden om vooral duidelijkheid te verschaffen. "Zet een banner op de site dat het langer kan duren", zegt jurist Candice Snellers van Webshop Keurmerk. En het moet vooraf duidelijk zijn voor de klant dat een pakketje rechtstreeks uit het buitenland komt. "Klanten moeten weten waar ze aan toe zijn."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Sinds de lockdown is het aantal bedrijven met het woord dropship in de bedrijfsnaam fors gegroeid, blijkt uit cijfers die RTL Nieuws opvroeg bij de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK denkt drie verklaringen te hebben voor de forse groei in het aantal bedrijven. Zo bestellen we, zeker door corona, meer online.

Dropshipping springt daarop in, zonder dat het veel geld en moeite kost om een webshop te beginnen. En dat laatste is weer interessant voor jongeren. Nog altijd starten veel jongeren een eigen bedrijf.

De KvK benadrukt dat de genoemde aantallen de ondergrens zijn. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer bedrijven die aan dropshipping doen, maar dat niet in hun naam hebben staan.

Lees meer over
AliExpressConsumentenbondThuiswinkel.orgWebwinkelDropshippingOplichtingConsumentE-commerce