Jan Modaal heeft niets meer in de Randstad te zoeken
Het is voor Jan Modaal nog onmogelijker geworden om een huis te kopen. Maar liefst negentien van de twintig te koop staande huizen zijn te duur voor mensen met een modaal inkomen. Alleenstaanden kunnen dan ook beter op zoek naar een partner voordat ze op zoek gaan naar een huis.
De onderzoekers van De Hypotheker zijn somber over de kansen op de woningmarkt voor mensen met een modaal inkomen.
Slechts 4,7 procent van het totale woningaanbod is te betalen met een inkomen van 36.500 euro bruto per jaar. Met dat inkomen krijg je maximaal 169.000 euro hypotheek.
Tweeverdieners hebben meer keuze
Vorig jaar was het nog 6,3 procent. Natuurlijk ook niet veel. Maar het maakt wel duidelijk dat de coronacrisis er niet voor heeft gezorgd dat Jan Modaal nu makkelijker aan een koophuis komt. Terwijl de markt wel in iets rustiger vaarwater is gekomen. Starters komen bijvoorbeeld wél iets makkelijker aan een huis.
Het gaat dan waarschijnlijk om starters met een dikkere portemonnee. Als alleenstaande kun je beter op zoek naar een partner om samen een huis mee te kopen. Tweeverdieners met een modaal inkomen kunnen 32 procent van de te koop staande huizen kopen. Vorig jaar kon dit modale stel nog kiezen uit 35 procent van het woningaanbod.
De Hypotheker rekent in dit geval met een gezamenlijk bruto jaarinkomen van 61.000 euro (36.500 en 24.500 euro). Daarmee kan een hypotheek van net geen drie ton worden verkregen.
Grote regionale verschillen
Met de genoemde hypotheekbedragen heb je in de Randstad uiteraard minder te kiezen dan in de provincie. De regionale verschillen zijn groot. Zo kan een alleenstaande Jan Modaal in de stad Utrecht uit slecht 1,5 procent van de te koop staande huizen kiezen. In Amsterdam is het niet anders.
Verhuizen naar Rotterdam is een optie. Daar is de keuze met 5 procent iets ruimer. De meeste kans op succes heeft hij of zij in de provincie Groningen, met 19 procent.
Jan Modaal moet de stad uit
Voor tweeverdieners is het niet anders. Die kunnen meer dan de helft van de te koop staande woningen in Groningen, Friesland en Limburg betalen. Het aanbod is het kleinst in Amsterdam. Daar is slechts één op de tien huizen betaalbaar voor de modale tweeverdiener.
Op provinciaal niveau is de woningmarkt in Utrecht het krapst. Zowel voor één- als tweeverdieners.