Life

Ondernemen in het Arnhemse Modekwartier: 'Alles hier wordt met liefde gemaakt'

Door Kita van Slooten··Aangepast:
© Kita van SlootenOndernemen in het Arnhemse Modekwartier: 'Alles hier wordt met liefde gemaakt'
RTL

Wijkbewoners op zoek naar iets bijzonders om te dragen op een feestje, maar ook mensen van buiten de stad, die speciaal voor het Modekwartier naar Arnhem komen. In haar winkel krijgt modeontwerpster Mirte Engelhard een gemengd publiek binnen. ‘Sinds de coronacrisis verkoop ik veel housebroeken.’

In 2006 opende in de volkswijk Klarendal de eerste vier modewinkels hun deuren. Het was het begin van het Modekwartier, dat deel uitmaakte van een project om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren. Klarendal is namelijk een Vogelaarwijk, die vaak negatief in het nieuws kwam en waar veel leegstand was.

Er moest wat gebeuren. Dat vonden ook de wijkbewoners. In samenspraak met de gemeente en volkshuisvesting kwam er een plan. Volkshuisvesting Arnhem kocht tientallen panden op en is deze gaan verhuren aan ondernemers op het gebied van mode en design.

Daarmee sloeg de stad twee vliegen in één klap: de sfeer in de wijk verbeterde en hiermee werden aan de ArtEz academie afgestudeerde ontwerpers en kunstenaars in eigen stad gehouden.

De winkel van Engelhard in het Modekwartier.© Kita van Slooten
De winkel van Engelhard in het Modekwartier.

Combinatie atelier en winkel

Inmiddels zitten er ruim zestig creatieve ondernemers - kleding, keramiek, schoenen, meubels en design - in de wijk, voor wie de combinatie atelier en winkel ideaal is. Er kan gewerkt worden op momenten dat er geen klanten in de winkel zijn.

Omdat het Modekwartier buiten het centrum ligt, is het hier met winkelend publiek minder druk. "De combinatie met het atelier maakt het daarom mogelijk om hier te zitten," vertelt Cecile van Hattem, voorzitter van de ondernemersvereniging van het Modekwartier.

Klosjes garen

Modeontwerpster Mirte Engelhard kan dat beamen. Ze woont en werkt alweer elf jaar aan de Klarendalse weg, het hart van het Modekwartier. Achterin de winkel zit haar werkplaats. Daar liggen grote rollen vintage jaren tachtig stof en staan talloze klosjes garen.

De winkel is ingedeeld in twee thema's. Aan de ene kant is er de Engelcollectie, comfortabele kleding herkenbaar aan de origami-achtige vouwen. 'Daarmee creëer ik silhouetten.' De kledingstukken worden in een kleine oplage in Arnhem geproduceerd.

Daar tegenover hangt de Hardcollectie. Fellere kleuren, opvallende prints. "Dat is de andere kant van mij. Meer extravagant. Dat zijn ook de kledingstukken die ik voor artiesten ontwerp."

Mirte Engelhard in haar atelier.© Kita van Slooten
Mirte Engelhard in haar atelier.

De coronacrisis heeft er ook in het Modekwartier flink ingehakt. "Er was minder aanloop en daarnaast moeten veel van de ondernemers het hebben van hun neveninkomsten, die in sommige gevallen ook weg vielen", legt Van Hattem uit. Denk aan een baan als stylist of het geven van workshops. Als de klap van twee kanten komt, wordt het een uitdaging om de broek op te houden. 

Felgekleurde housebroeken voor thuiswerkers

Mirte Engelhard, die naast het ontwerpen ook nog les geeft op de modevakschool, merkte ook zeker dat er minder mensen waren, maar heeft het alsnog behoorlijk druk gehad. "Sinds de coronacrisis verkoop ik veel housebroeken. Die ik ook heel actief heb gepromoot op social media", vertelt ze.  Broeken in felle printen die lekker zitten. Perfect voor thuiswerken.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De verkoop van mondkapjes en housebroeken heeft geholpen, maar mode is en blijft geen vetpot. "Mensen vinden 150 euro voor een kledingstuk al snel veel geld", zegt Engelhard. Terwijl de makers daar echt niet zoveel aan over houden, want er gaat veel tijd en maatwerk in zitten. En veel liefde, benadrukt ze. "Alles in het Modekwartier wordt met liefde gemaakt."

Verbeterde leefbaarheid

De buurtbewoners weten dat en ondanks dat veel het zelf ook niet al te breed hebben, proberen ze in moeilijke tijden de winkels te steunen door er spullen te kopen. "Ik heb voor iemand uit de wijk een housebroek gemaakt. Precies zoals zij hem wilde hebben", vertelt Engelhard glimlachend.

Ook Van Hattem krijgt van de ondernemers te horen dat buurtbewoners begaan zijn met 'hun' winkeliers. De situatie in de wijk is na die kleine vijftien jaar Modekwartier dan ook echt verbeterd: "Het staat niet meer in verhouding met hoe het vroeger was. De leefbaarheid is er echt op vooruit gegaan. Natuurlijk zijn er nog steeds incidenten, maar dat is in elke stad."

Een vrolijk strandje bij een woning in Klarendal.© Kita van Slooten
Een vrolijk strandje bij een woning in Klarendal.

Belangrijk voor het Modekwartier is dat mensen de weg ernaar toe beter gaan vinden. "We moeten het hebben van mensen die geïnteresseerd zijn in de bijzondere wijken van Arnhem en dus tien minuten verder willen lopen", zegt Van Hattem. De ondernemersvereniging werkt samen met de gemeente om het Modekwartier meer in de schijnwerpers te zetten. Zodat die verbinding met het centrum beter wordt.

Nieuw leven voor oud colbert

Engelhard voegt daaraan toe dat de beste dag om een kijkje te komen nemen de zaterdag is. "Dan zijn alle winkels open." Zelf zit ze er vaak, achter de naaimachine in haar atelier of gebogen over de haast wiskundige ontwerpen. Er is altijd wel wat te doen. 

Ze werkt aan opdrachten, aan haar eigen collectie of laat haar creativiteit los op tweehands kleding stukken die ze omtovert tot iets nieuws. Dus wil je de trouwjurk van je oma een nieuw leven inblazen of heb je een oud colbert van je vader waar je wel iets mee zou willen? Het Modekwartier heet je van harte welkom.

Lees meer over
ModeCarrièreOndernemersArnhem