Peiling: Kwart werkenden is bang baan te verliezen
Ruim een kwart van de Nederlanders is bang om door de coronacrisis werkloos te worden. Uit een peiling blijkt dat 26 procent zich zorgen maakt over zijn of haar baan. Vooral jongeren betwijfelen of zij hun werk houden.
Veel bedrijven hebben het moeilijk door de coronacrisis. In bijvoorbeeld de horeca, de evenementenbranche of de luchtvaart staan omzetten onder druk. Meerdere bedrijven hebben al aangekondigd te reorganiseren, waarbij soms duizenden banen worden geschrapt.
Jongeren
Met name jongeren vrezen op zoek te moeten gaan naar ander werk, blijkt uit een peiling onder ruim 1000 werkende Nederlanders, in opdracht van hr-dienstverlener Visma Raet. Jongeren werken relatief vaker op basis van een tijdelijk contract, dus werkgevers kunnen eenvoudiger afscheid nemen van hen dan van iemand met een vaste aanstelling.
Bijna een derde van de jongeren onder de 35 jaar maakt zich zorgen over zijn of haar baan, terwijl een op de vijf 55+’ers voor zijn inkomen vreest.
Kansrijke sectoren
Veel respondenten overwegen zich om te scholen, naar een meer kansrijke sector. Want waar bijvoorbeeld de horeca en reisbranche zware klappen krijgen te verduren, neemt de omzet in andere sectoren een vlucht. Bijvoorbeeld webwinkels en it-dienstverleners profiteren van de crisis.
"De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat we niet stil kunnen blijven staan. Bijvoorbeeld in je eigen vakgebied, hoe dat zich ontwikkelt, maar ook daarbuiten zijn nieuwe kansen, andere kansen", zegt hr-expert Joke van der Velpen van Visma Raet.
Extra stimulans
In het tweede steunpakket van de overheid is geld vrijgemaakt voor omscholing. Mensen kunnen via het programma NL leert subsidie krijgen voor het volgen van een cursus. Bijna de helft van de werkenden ziet in de coronacrisis een extra stimulans om door te blijven leren, blijkt uit de peiling.