Supercreatieve sollicitatie van Stan is hit op Linkedin (maar krijgt hij de baan ook?)
Toen hij naar de sportschool ging, had Stan van Bokhoven 5 likes op de sollicitatiebrief die hij op LinkedIn had gedeeld. Toen hij weer op zijn telefoon keek, waren dat er drieduizend. "Alleen een reactie van Coolblue had ik al fantastisch gevonden."
Stan, 25 jaar, rondde een maand geleden zijn master organization studies af aan Tilburg University. Na zijn afstuderen maakte hij een shortlist van de bedrijven waar hij wel zou willen werken. Een daarvan was webwinkel Coolblue.
Grootste hindernis
"De vacature zag ik op de 'werken bij' website van Coolblue", zegt hij tegen RTL Z. "Die viel me op omdat het geen kale opsomming was van wat zij zoeken en wat jij mee moet brengen. Geen standaard tekst, dat sprak me heel erg aan."
Hij zag de baan op maandag en solliciteerde eerst netjes via de website zelf. "Toen dacht ik ja, als ik iets gemerkt heb de afgelopen tijd, is het wel dat recruiters zoveel cv's opgestuurd krijgen, dat je er bijna niet doorheen komt. Ik zag wel dat daar de grootste hindernis lag. Dus ik dacht, waarom ook niet gewoon via Linkedin?"
Reactie Coolblue
Dat pakte 'op zich wel oké uit, zo te zien', zegt Stan zelf met licht gevoel voor understatement. Zijn creatieve insteek bezorgde hem al ruim 55.000 likes en bijna 2000 comments. En ja, ook zijn beoogde werkgever reageerde.
Op maandag had hij Coolblue al aan de lijn en ook andere bedrijven tonen interesse. Wel heeft Stan een lijst gemaakt van bedrijven waar hij nu wel verder mee zou willen.
In de toekomst
"Dat gaat van best wel groot tot wat kleiner. Elk bedrijf heeft zo zijn charme. Ik sta er positief in; ze zijn niet op één hand te tellen, maar het scheelt niet veel."
Ook van een aantal recruiters belandde een uitnodiging in zijn mailbox. "Daar sta ik voor open ook. Schrijf vooral mijn naam op, het kan geen kwaad en je weet nooit wat het in de toekomst nog oplevert."
Leukste reactie
Wat hem opviel aan de reacties op Linkedin, was dat ze vooral positief waren. "Af en toe als dingen viral gaan, dan worden ze controversieel. Dat was nu helemaal niet zo en daar ben ik superblij mee. Ik was niet echt op zoek naar een viral, ik hoopte gewoon op een reactie van Coolblue."
De leukste reacties zijn van vrienden en familie, zegt Stan. "Jongens van voetbal, die grappen of ik Messi niet aan kan trekken voor ons team met mijn nieuwe influencerstatus. Dat relativeert het allemaal een beetje, daar ben ik eigenlijk het meest dankbaar voor."
Ook opvallen met je sollicitatie?
Pascal Joore, oprichter van recruitment- en marketingbureau Wetalent, heeft 3 tips.
- Een ludieke insteek is goed, maar het moet wel bij je passen. "Maak geen karikatuur van jezelf. Kandidaten zijn soms zo eager dat ze in de overtreffende trap gaan. Dan wordt het eerder een diskwalificatie."
- Andersom geldt ook dat je creatieve aanpak moet passen bij de ontvanger van je sollicitatie en/of het bedrijf waar je solliciteert. Stan deed dat heel goed, vindt Joore. "Ik weet zeker dat Coolblue hiervan gecharmeerd is."
- Solliciteer je bij een kleiner of minder bekend bedrijf? Dan kan inspelen op de actualiteit je helpen, zegt hij. "Heet je bijvoorbeeld Verstappen, en Max Verstappen heeft net een race gewonnen, dan kun je daar een leuke twist aan geven."
Toen Stan nog aan zijn scriptie werkte, heeft hij ook al met iets soortgelijks gesolliciteerd, maar dan niet via sociale media. Voor zijn afstudeerstage zette hij ook een infographic op Linkedin, en daar kwam uiteindelijk ook een stage uit rollen.
"Het kan dus wel helpen", zegt hij. "Al kreeg ik naar aanleiding van mijn post ook een bericht van een jongen die zoiets heeft geprobeerd bij een ander bedrijf. Die vonden het helemaal niks. Ik vroeg hem wat hij had gemaakt. Dat stuurde hij door en dat zag er ook heel gaaf uit. Wel raar dat ze bij hem helemaal niet enthousiast waren."
'Als ik er maar gelukkig van word'
De hamvraag is natuurlijk: gaat Stan aan de slag in Rotterdam? Hij weet het nog niet - ook niet of dit nu is wat hij idealiter zou willen doen. "Een van de dingen die me opvalt de laatste dagen, is dat heel veel mensen vragen stellen waar ik het antwoord nog helemaal niet op weet. Maar omdat zoveel mensen ernaar vragen, krijg je het gevoel dat je wel antwoord moet geven."
"Ik vind hr ontzettend gaaf, alleen sta ik er ook voor open om meer te doen dan dat. En wat, dat hangt denk ik heel erg van je werkgever af; een loopbaanplan ziet er bij een grote multinational heel anders uit dan bij een mkb'er. Als ik maar iets kan doen waar ik gelukkig van word en waarin ik mezelf kan blijven ontwikkelen."