Ontslag voor openen Burger King ondanks coronaverbod
Hamburgerketen Burger King Nederland heeft een assistent-manager op staande voet ontslagen, omdat hij in maart ondanks de coronamaatregelen per abuis toch een restaurant opende. De rechter keurt het ontslag goed. De man gaat in hoger beroep.
De 58-jarige man werkte al ruim achttien jaar bij Burger King Nederland als assistent-manager. In die rol was hij onder meer verantwoordelijk het aansturen van mensen op de werkvloer, en soms ook voor de opening van het restaurant.
Horeca dicht
Nadat toenmalig minister van medische zorg Bruno Bruins op 15 maart had aangekondigd dat alle horecagelegenheden in het kader van de coronamaatregelen om 18 uur die dag tot begin april moesten sluiten, stelde Burger King Nederland haar managers daarvan op de hoogte.
In de interne berichten stond dat alle vestigingen gesloten moesten worden, maar dat de drive thru en het afhaalloket open kon blijven.
Toch geopend
Desondanks opende de assistent-manager de volgende dag op 9 uur zowel het restaurant als de drive thru van de vestiging Rotterdam Alexandrium. Zo'n vier uur later verschenen de eerste berichten op Facebook, waarin mensen daarover hun verbazing uitspraken.
"Burger King Alexandrium gewoon open. Heeel erg raar en onverantwoordelijk dit", schreef iemand. "Zooo ff de krant bellen", schreef een ander.
Ontslag op staande voet
Nadat Burger King Nederland lucht had gekregen van de geopende vestiging, werd deze iets voor half 4 alsnog gesloten. Nog diezelfde middag ontsloeg de hamburgerketen de verantwoordelijke assistent-manager op staande voet.
Volgens Burger King had hij de medewerkers en gasten door zijn handelen in gevaar gebracht en de hamburgerketen daarmee imagoschade berokkend.
Naar de rechter
De assistent-manager stapte daarop naar de rechter, om te protesteren tegen het ontslag. Voor de rechtbank voerde de man aan dat hij in de betreffende dagen had geleden onder migraine-aanvallen en te lang had gewerkt.
Mede daardoor had hij de instructies van Burger King niet goed begrepen en gedacht dat vestigingen met een drive thru tot 18 uur wel volledig open mochten. Volgens de man zou de informatie van Burger King over de sluitingen niet duidelijk zijn geweest.
Claim van 335.000 euro
Voor de rechter benadrukte de werknemer dat hij al ruim achttien jaar zonder problemen voor Burger King Nederland werkt. Volgens hem zou mede in dat licht een lichtere straf voldoende zijn geweest.
Omdat Burger King hem toch ontsloeg op staande voet, waardoor hij waarschijnlijk ook niet in aanmerking komt voor een uitkering, eiste de man bijna 335.000 euro aan ontslag- en schadevergoedingen.
Niet duidelijk
Uit een gisteren openbaar geworden vonnis blijkt dat de Rotterdamse kantonrechter erkent dat de eerste interne berichten van Burger King over de sluitingen 'niet uitblinken in duidelijkheid'.
Maar als de assistent-manager ook de latere berichten zorgvuldig had gelezen, had hem volgens de rechter duidelijk moeten zijn dat het restaurant niet open mocht. Bovendien bleek dat de man er bij de opening door een collega op was gewezen dat de vestiging dicht moest blijven.
Door het restaurant desondanks te openen, was de man volgens de kantonrechter verantwoordelijk voor een gevaarlijke situatie voor medewerkers en klanten, en imagoschade voor het bedrijf. Het ontslag op staande voet houdt daarom stand.
Hoger beroep
De advocaat van de werknemer, Marieke Hartkoorn, laat weten tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.
"Het is onbegrijpelijk dat hier gekozen is voor de allerzwaarste sanctie. Natuurlijk had het restaurant niet open moeten gaan, maar de omstandigheden waaronder dat gebeurde zijn nauwelijks meegewogen. Deze man was tijdens de persconferentie tot laat aan het werk. En in de app-groep van Burger King werden wel 57 appjes gestuurd."
Grapperhaus
Ook wijst de advocaat erop dat veel mensen rond de coronamaatregelen fouten maken. "Kijk naar minister-president Rutte, die de directeur van het RIVM een hand gaf vlak nadat hij zelf had aangekondigd dat dit niet meer kon. En naar minister Grapperhaus die overduidelijk de regels overtrad, maar toch mag aanblijven."
De advocaat van de restaurantketen was vanmiddag onbereikbaar voor een toelichting. Burger King Nederland bestaat uit een kleine dertig Nederlandse franchisevestigingen van de gelijknamige Amerikaanse hamburgergigant. Het bedrijf werd in 2016 overgenomen door de Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard Investment.