Grootste stijging in Weesp

WOZ-waarde stijgt met 9 procent naar nieuw record

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP HH / Peter HilzWOZ-waarde stijgt met 9 procent naar nieuw record
RTL

De WOZ-waarde van woningen is met 8,9 procent gestegen tot gemiddeld 270.000 euro. Dat is het hoogste niveau ooit. Sterkste stijger is de gemeente Weesp, maar in absolute termen is de waarde in Bloemendaal het hoogst.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken en is belangrijk voor huizenbezitters. De wet wordt door gemeenten, waterschappen en de fiscus gebruikt om de waarde van een huis te bepalen en is de basis is voor het heffen van onder meer de onroerendzaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing.

Een hogere WOZ-waarde kan dus betekenen dat je meer aan de fiscus zult moeten afdragen. Anderzijds kan een verkoper belang hebben bij een hogere WOZ-waarde. Ook kan mogelijk de hypotheekrente omlaag bij een stijging van de WOZ-waarde.

Eerste scheurtjes van corona zichtbaar op de woningmarkt
Lees ook

Eerste scheurtjes van corona zichtbaar op de woningmarkt

Weesp: +22 procent

De WOZ-waarde steeg het hardst in Weesp, bij Amsterdam: met bijna 22 procent tot 351.000 euro.

In euro's gemeten is de WOZ-waarde het hoogst in de gemeente Bloemendaal, waaronder ook Overveen en Aerdenhout vallen: 750.000 euro. Ook de Gooise villadorpen Laren (686.000 euro), Blaricum (647.000 euro) en het Zuid-Hollandse Wassenaar (607.000 euro) scoren hoog.

Delfzijl: 134.000 euro

De WOZ-waarde ligt het laagst in de Groningse gemeenten Delfzijl (134.000 euro) en Pekela (135.000 euro).

De gemiddelde WOZ-waarde van een woning was in Nederland per 1 januari 270.000 euro. In 2015 was dat nog 206.000 euro. 

Noord-Holland, Utrecht en Brabant het duurst

Niet alleen tussen gemeenten, maar ook tussen provincies zijn de verschillen groot. Zo ligt de WOZ-waarde alleen in Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant boven het gemiddelde. De overige negen provincies zitten daar dus onder.

In de provincie Groningen is de gemiddelde WOZ-waarde met 186.000 euro slechts iets meer dan de helft van die in Noord-Holland.

De WOZ-waarde is vastgesteld per 1 januari van dit jaar. De ontwikkeling van de WOZ-waarde loopt een jaar achter op de werkelijke woningprijzen. De WOZ-waarde van woningen is namelijk gebaseerd op de geschatte woningwaarde van een jaar eerder.

Lees meer over
CBSWoningmarktwoz