Hoger salaris

Meer loon in crisistijd? Onderhandelingen taaier, maar meer geld is niet onmogelijk

Door Sam Trompert··Aangepast:
© GettyMeer loon in crisistijd? Onderhandelingen taaier, maar meer geld is niet onmogelijk
RTL

Wie het gesprek over een hoger salaris de afgelopen jaren heeft uitgesteld heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt. Werknemers hadden de laatste jaren goede kaarten, als het ging om salarisonderhandelingen. Krapte op de arbeidsmarkt en economisch gunstige tijden hielpen een handje, maar door corona is die troef ontnomen. "Het spectrum is wel wat veranderd."

Begin je aan een nieuwe baan, of denk je dat je recht hebt op opslag? Corona kan een gesprek over je arbeidsvoorwaarden een slagje ingewikkelder maken. We zetten op een rijtje waar je op moet letten, met hulp van beloningsexpert Hans van der Spek van adviesbureau Berenschot.

1. Lef, kennis, timing

Wie van plan is zijn werkgever om meer loon te vragen heeft in de eerste plaats lef en kennis nodig. Lef, omdat het best spannend kan zijn om dat onderwerp ter sprake te brengen. Kennis, omdat je goed moet weten wat je waard bent en hoe belangrijk jouw bijdrage aan het bedrijf is.

In de tweede plaats: gevoel voor timing. Wie de laatste jaren geaarzeld heeft het gesprek over meer salaris te openen heeft misschien de boot gemist, denkt Hans van der Spek, van Berenschot.

"Het spectrum is wel wat veranderd", zegt hij in gesprek met RTL Z. "De wind staat nu anders. Een werkgever kan nu eenvoudig zeggen: helaas pindakaas, wees blij dat je nog een baan hebt."

Mocht dat zo zijn in jouw geval, laat dit dan een les zijn. Stel een verzoek om opslag nooit meer uit.

2. Breng je sector in kaart

Toch zijn er grote verschillen tussen sectoren en zelfs binnen bedrijven. "Als je in de reisbranche of in de horeca werkt is dit niet het meest geëigende moment om over je salaris te onderhandelen, terwijl als je in een andere sector zit waar het juist nu booming is dan kan zo'n gesprek nog steeds aan de orde zijn", aldus Van der Spek.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Als je in de IT zit, of handig bent met data ben je bovendien ook broodnodig in bedrijven die het nu zwaar hebben.

Je merkt natuurlijk zelf wel in hoeverre je bedrijf de coronacrisis doorstaat, maar bijvoorbeeld het CBS en grote banken maken ook sectoranalyses.

3. Voorkom discussie over 'de BV Nederland'

In het verlengde daarvan: de vooruitzichten voor de Nederlandse economie als geheel zijn wellicht dreigend. Maar als je in een bloeiende branche werkt zou je werkgever jouw verzoek niet zomaar van tafel mogen vegen met een simpele verwijzing naar de coronacrisis.

"Als je werkt in een organisatie of functie waarin er de afgelopen tijd een dringend beroep op je is gedaan, bijvoorbeeld om meer uren te werken dan in je contract, om je vakantie uit te stellen, of een organisatie waar momenteel veel tijdelijke inhuur is omdat ze veel werk hebben, dan zit je echt in een andere setting dan in de algemene dreiging", zegt Van der Spek.

Dat kun je dan best benoemen, maar dan moet je dus wel je feiten op orde hebben.

Nettoloon stijgt (?)

Dat werkenden interesse hebben in loonsverhoging is wel te begrijpen. Toegegeven, het kabinet zorgt met enkele belastingmaatregelen voor een hoger nettoloon, becijferde loonstrookjesverwerker Visma Raet op basis van de Prinsjesdagstukken. Gemiddeld met een paar tientjes per maand.

Tegelijkertijd stijgt de pensioenpremie voor veel werkenden. Dat zou die stijging weer teniet kunnen doen.

4. Overweeg iets anders dan euro's

"Ik hou er niet van om salarisonderhandelingen te zien als een spel tussen twee partijen met tegengestelde belangen", zegt Hans van der Spek. Het is ook in het belang van de werkgever dat een medewerker een nette beloning ontvangt.

"Maar, als je meent dat je recht hebt op iets extra's hoeft dat niet te allen tijde in de vorm van euro's te zijn. Althans, euro's die op jouw bankrekening terecht komen", vult Van der Spek aan.

Omscholen van projectleider naar programmeren: 'Het is een gok'
Lees ook

Omscholen van projectleider naar programmeren: 'Het is een gok'

In plaats van een loonsverhoging kun je ook vragen om een opleiding of cursus. Daarvan profiteer je niet alleen zelf, omdat je je kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Maar ook je werkgever plukt daar de vruchten van, omdat je nieuwe vaardigheden opdoet, waar het bedrijf zijn voordeel mee kan doen. In sommige gevallen kan je werkgever daar zelfs subsidie voor inzetten en kost het hem of haar niets.

Kijkers aan Z: Hoe onderhandel ik voor meer salaris?

Lees meer over
SalarisLoonstrookCoronacrisis in Nederland