3 procent erbij

Coronacrisis raakt salaris nog niet: lonen fors gestegen

Door RTL Z··Aangepast:
© Venema MediaCoronacrisis raakt salaris nog niet: lonen fors gestegen
RTL

De cao-lonen zijn ondanks de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog tot nu toe fors gestegen dit jaar. In het derde kwartaal lagen de lonen 3 procent hoger dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. De zware klappen die de economie dit jaar heeft gehad, zijn dus nog niet terug te zien op de salarisstrookjes.

Gemaakte afspraken

De lonen lagen in het eerste en tweede kwartaal ook al ongeveer 3 procent hoger dan een jaar eerder. Sinds het tweede kwartaal van 2009 stegen de lonen niet zo hard als dit jaar.

Dat de lonen blijven stijgen, komt doordat de cao-loonstijgingen in eerdere jaren zijn afgesproken.

Industrie aan kop

In het derde kwartaal waren er zeven bedrijfstakken waar de lonen met meer dan 3 procent stegen. Werknemers in de industrie profiteerden het meest, met een groei van 4,1 procent.

Goed nieuws voor werknemers is ook dat de salarissen over de gehele linie ongeveer even hard stijgen. Zowel bij particuliere bedrijven, gesubsidieerde instellingen als bij de overheid lag de loongroei gemiddeld op zo’n 3 procent.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Inflatie laag

Een extra meevaller voor werknemers is dat de lonen al het hele jaar harder groeien dan de inflatie. Definitieve cijfers over het derde kwartaal zijn er nog niet, maar de eerste schatting is dat deprijzen met 1,2 procent zijn gestegen.

Als de lonen sneller oplopen dan de inflatie, betekent dat dat huishoudens daadwerkelijk meer te besteden hebben.

Lees meer over
CBSSalarisKoopkrachtInflatie