'Werkgever moet aan de bak'

Ziek van thuiswerk: 'De balans is zoek, en die moet snel terug'

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© GettyZiek van thuiswerk: 'De balans is zoek, en die moet snel terug'
RTL

Je boodschappen doen, kind wegbrengen of sporten tussen het werken door. Thuiswerken is voor velen prettig, maar als het té lang duurt, zorgt het voor stress en eenzaamheid. Het levert werkgevers ook een flinke kostenpost op. We moeten daarom snel op zoek naar de juiste balans, zeggen kenners. En dat gaat niet vanzelf.

Velen van ons die normaal op kantoor tussen collega's aan het werk zijn, doen dat nu al maanden vanuit huis. Alleen of met een partner als collega. En dat levert voordelen op. Persoonlijk, omdat je meer tijd hebt om voor jezelf of anderen te zorgen.

Maar ook maatschappelijk. Advieskantoor PwC kwam deze zomer met een berekening dat, als iedereen die dat kan ook na de pandemie een dag extra thuiswerkt, het de samenleving bijna vier miljard euro per jaar oplevert. Aan huur voor kantoren, files, en uitstoot.

Een dag extra thuiswerken kan Nederland miljarden opleveren
Lees ook

Een dag extra thuiswerken kan Nederland miljarden opleveren

Thuiswerken, een blijvertje

Thuiswerken lijkt een blijvertje te worden, ook omdat het dankzij het internet goed kan. Inmiddels denken veel bedrijven volgens PwC na over permanente veranderingen in onze manier van werken. Maar daar kleven ook risico's aan, zegt het bureau deze week op basis van een vervolgonderzoek.

Die extra dag thuiswerken gaat ten koste van de innovatiekracht en productiviteit van organisaties. En dat kost hen ergens tussen de 375 miljoen tot 1,5 miljard euro per jaar becijfert PwC.

Isolatie, stress en burn out

Vanuit huis werken we namelijk minder goed samen en zijn minder betrokken bij de organisatie, weten onderzoekers Clemens van der Veen en Debby Jannink van PwC. We kunnen geïsoleerd en raken, stress ervaren en er daar soms letterlijk ziek van worden. "Er is een groter risico op burn-outs, verzuim en verloop onder personeel", zegt Van der Veen.

Minder forensen, meer tijd thuis. "We vinden het wel lekker", zegt Van der Veen. Maar volgens hem is er ook een kantelpunt. "Bij meer dan 2,5 a 3 dagen thuiswerken nemen de nadelen de overhand." De betrokkenheid raakt zoek en de organisatiecultuur verzwakt.

'Geen one size fits all'

Hoe kunnen we thuiswerken zonder deze lasten? Volgens PwC gaan steeds meer bedrijven op zoek naar een antwoord, voor nu én de toekomst. "De balans vinden in cruciaal", weet Jannink. Maar een 'one-size fits all' oplossing is er niet. Bedrijven moeten op zoek naar de individuele behoeften van hun personeel. "Het gesprek aangaan."

Want waar de een zich goed voelt bij thuiswerken, mist de ander zijn collega's en het sociale contact enorm. Volgens welzijnsexpert Vivian Acquah van adviesbedrijf Viva la Vive zijn er daarbij veel mensen met zorgen en stress, over hun baan en toekomst, over het verlies van dierbaren. "We zitten in een vreemd experiment, en dat kan nog heel lang duren", zegt ze.

Meer mentale steun

Er is een gebrek aan toekomstperspectief en werkgevers kunnen hun werknemers veel meer steunen in deze lastige situatie, vindt ze. "Er mag meer begrip komen voor de mentale gezondheid van werknemers, maar daar rust in Nederland vaak nog een taboe op."

Volgens Acquah is het voor werkgevers in landen zoals Engeland en België al veel normaler en soms zelfs in regels verankerd om mensen mentaal te ondersteunen. "Veel bedrijven hebben gezondheidscoaches, waar je als medewerker kunt aankloppen", weet ze. Bedrijven zoals Starbucks boden ook al extra mentale ondersteuning tijdens de lockdown.

"We kunnen nu even niet de hei op, of een stormbaan af, maar teambuilding is niet dood."

Sores melden bij de baas

Moeten we al onze sores dan maar bij de baas op schoot gooien? Nee, zegt Acquah, maar we kunnen best een beetje beter op elkaar letten. Er ligt een taak voor managers, maar ook voor bedrijven als geheel. "Het is belangrijk dat je je veilig voelt op je werk en open kunt zijn als het even wat minder gaat."

Bij een vertrouwenspersoon bijvoorbeeld of bij een 'werkbuddy', maar er zijn veel meer creatieve manieren om mensen bij hun werk te betrekken. "Mensen willen het gevoel hebben dat ze ergens bij horen", zegt Acquah. Zeker nu velen zo'n beetje alles digitaal moeten doen.

"We kunnen nu even niet de hei op, of een stormbaan af, maar teambuilding is niet dood."

Samen koken

De ogen moeten weer op de toekomst. En Acquah ziet genoeg leuke voorbeelden om haar heen die daarmee een beginnetje maken. Van 5.000-stappen-challenges en yogaklassen met collega's via zoom tot wandelvergaderingen en samen (leren) koken of borrelen via de webcam.

"Het is investeren, maar als er mensen wegvallen kost het ook veel geld."

Lees meer over
ThuiswerkenBedrijfslevenOndernemersGezondheidZiekteverzuim