Met z'n drieën

Robbert koopt samen met twee vrienden een huis: 'Een bierviltjesverhaal'

Door Sam Trompert··Aangepast:
© Robbert VosRobbert koopt samen met twee vrienden een huis: 'Een bierviltjesverhaal'
RTL

Voor alleenstaanden is het bijna ondoenlijk om een huis te kopen, met name in de Randstad. De prijzen zijn simpelweg te hoog en het aanbod te klein. "Waarom doen we het niet met z'n drieën", bedacht Robbert Vos (26) met twee vrienden.

Met één inkomen een huis kopen in bijvoorbeeld Utrecht, Den Haag of Rotterdam is ingewikkeld. Maar leg drie salarissen bij elkaar en ineens komen er huizen binnen handbereik.

Dat was de conclusie na een avondje bios, vertelt Robbert. Eind oktober tekende hij het koopcontract voor het huis in Utrecht waar hij met zijn vrienden Max (26) en Stijn (25) gaat wonen. "Een bierviltjesverhaal", zegt hij zelf.

Praktische nadelen

Het is niet ingewikkeld om nadelen op te sommen als je plannen die op een bierviltje ontstaan in de praktijk probeert te brengen. Er zijn praktische bezwaren, want je moet het nodige regelen dat niet op drie kopers is ingesteld.

Hoe werkt het fiscaal? En wat doe je bijvoorbeeld als een van de drie komt te overlijden? Stellen hebben een samenlevingscontract, of een huwelijksakte die daar uitsluitsel over geeft. Een vriendengroep niet.

Bovendien kan je vriendschap op het spel komen te staan, als je onenigheid krijgt over het huis. Of als iemand wil samenwonen met een geliefde, maar de rest graag wil blijven.

Vijf minuten

Bij de eerste Zoom-meeting over de hypotheekaanvraag dacht adviseur Jerry Muller dan ook: dit wordt een gesprekje van vijf minuten. Zoveel tijd dacht hij nodig te hebben om het idee uit hun hoofd te praten, vertelt hij desgevraagd.

"Geldverstrekkers durven dit over het algemeen niet aan", legt Muller uit. Hij werkt als hypotheekadviseur bij Finzie in Utrecht. "Het risico is voor hen simpelweg te groot."

"Veel huizen hebben wel drie slaapkamers, maar dan een grote en twee kleintjes, waar het wiegje vaak al klaar staat. Dat is geen ideale indeling."

Die risico's kunnen eenvoudig worden afgedekt met een samenlevingscontract, dat stellen ook tekenen. Twee vrienden die samen een huis kopen is daarom een stuk minder ingewikkeld dan drie. Maar drie vrienden kunnen geen samenlevingscontract sluiten. Althans, niet op een standaard manier.

Overheid

Maar het verhaal waar de jongens mee aankwamen was overtuigend genoeg om een rondje langs de velden te maken voor Muller. Voordeel is dat ze alle drie een stabiele baan bij de overheid hebben. Robbert werkt als ambtenaar voor het ministerie van Economische Zaken, Max werkt bij de politie en Stijn zit bij defensie.

"Ik zei: ik leg de case voor bij verschillende geldverstrekkers. En als er eentje 'hapt' als het ware zien we verder." Er hapte inderdaad eentje. ING vond het prima, als een van de weinigen. "Zij zagen het risico minder", aldus Muller.

Samenwonen met vriendin

Na de hypotheekadviseur en de bank volgde de rest van de omgeving die overtuigd moest worden. "Mijn vriendin staat er nu volledig achter, maar moest in het begin best even wennen aan het idee. Op termijn gaan we samenwonen, maar zij studeert nog dus daar moeten we even op wachten", zegt Robbert.

Met een maximale hypotheek in het hoofd en een omgeving die het ziet zitten kan de jacht pas echt beginnen. Huizen bezichtigen in de Randstad is best een uitdaging, zeker als je een woning zoekt die geschikt is om met drie volwassen mannen in te wonen. Robbert: "Veel huizen hebben wel drie slaapkamers, maar dan een grote en twee kleintjes, waar het wiegje vaak al klaar staat. Dat is geen ideale indeling."

Toch ging het uiteindelijk best snel. In tweeënhalve week bezichtigden ze vijf huizen en boden ze drie keer op een te koop staande woning. De derde keer was het raak: een huis in de Utrechtse wijk Lunetten.

Notaris

Daar gaat het drietal in elk geval drie jaar wonen. Dat is de termijn die Robbert, Stijn en Max met elkaar hebben afgesproken. Na die tijd kan iedereen zijn weg gaan, zonder scheve gezichten. "Dat gaan we ook vastleggen bij de notaris", legt Robbert uit.

Groningen is het nieuwe Amsterdam: huizenprijzen stegen daar het sterkst
Lees ook

Groningen is het nieuwe Amsterdam: huizenprijzen stegen daar het sterkst

Die kan dan ook meteen aan de slag met het hopelijk onwaarschijnlijke scenario waarin een van de drie komt te overlijden. "Stel dat gebeurt, dan erft de familie. Wat als zij dan een derde van het huis willen verkopen, en de bewoners niet? Tuurlijk, het gebeurt waarschijnlijk niet, maar je moet het wel regelen."

De notaris adviseert in dit geval een zogeheten onderhandse akte. Bij het eventuele overlijden van een van de drie hebben de nabestaanden dan een aanbiedingsplicht aan de overgebleven bewoners. "Dan kunnen de achterblijvende personen met de overlijdensrisicoverzekering die we op elkaar hebben afgesloten de familie uitkopen", legt Robbert uit.

Rekensoftware

En dan moet adviseur Jerry Muller nog een oplossing vinden voor een laatste praktische probleem. "De rekensoftware is niet ingesteld op een huis kopen met drie mensen. Alles moet nu handmatig worden ingevoerd."

Dat geldt eigenlijk voor het hele proces, als je met z'n drieën een huis koopt. Het kan wel, maar het gaat net even anders. 

Lees meer over
WoningmarktZ link in bioPersoonlijkUtrecht