Alweer verslapen

Uitslaper kan fluiten naar geëiste ontslagpremie van 50.000 euro

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPUitslaper kan fluiten naar geëiste ontslagpremie van 50.000 euro
RTL

Een vrachtwagenchauffeur van een transportbedrijf die op staande voet werd ontslagen omdat hij zich regelmatig versliep, heeft een ontslagvergoeding van 50.000 euro geëist. De kantonrechter zet een streep door die claim.

De 50-jarige man werkte sinds de zomer van 2017 als vrachtwagenchauffeur bij de transportonderneming. De afgelopen jaren kwam hij geregeld te laat op zijn werk, omdat hij zich telkens versliep.

Wisselende werktijden

Zijn werkgever sprak hem daar herhaaldelijk op aan, zowel in gesprekken als met waarschuwingsbrieven.

Bedrijf mag niet eisen dat personeel eerder op werk is
Lees ook

Bedrijf mag niet eisen dat personeel eerder op werk is

Nadat de chauffeur zich op 23 juni van dit jaar opnieuw versliep, volgde weer een pittig gesprek. Daarin stelde de man moeite te hebben met de wisselende werktijden, ook in het weekend en 's avonds. De werkgever suggereerde daarop dat hij meer structuur in zijn leven moest brengen, of anders kon worden ontslagen.

Alweer verslapen

De man bleef echter te laat komen. Toen dat op 30 juli opnieuw gebeurde, benadrukte zijn werkgever nog maar eens dat klanten daar hinder van hadden, waardoor het bedrijf ze kon verliezen.

"Zeker in deze economisch moeilijke tijd kunnen we dat er niet bij hebben. Het lijkt er op dat je het niet heel serieus neemt, gezien je je nu alweer verslapen hebt. We verwachten van je dat je je gedrag aanpast."

Ontslag op staande voet

Het mocht niet baten. Een dag later verscheen de man opnieuw te laat op zijn werk. Later die dag meldde hij zich ziek. Toen hij de daarop volgende werkdag niet verscheen op een gespreksafspraak was de grens bereikt. De werkgever ontsloeg de chauffeur schriftelijk op staande voet.

Daarmee nam de chauffeur echter geen genoegen. Hij stapte naar de rechter om te eisen dat zijn ontslag ongedaan werd gemaakt. Volgens hem versliep hij zich soms, omdat hij naast zijn werk mantelzorg verleende aan zijn moeder.

In het geval hij toch bij zijn werkgever moest vertrekken, eiste hij achterstallig loon en een transitievergoeding van samen bijna 6.000 euro en een extra schadevergoeding voor onterecht ontslag van 50.000 euro.

Geen ontslagvergoedingen

Uit een woensdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Almere niet onder de indruk is van zijn argumenten. "Uiteraard verdient de werknemer respect dat hij mantelzorgtaken verricht, maar dat betekent niet dat de gevolgen daarvan voor rekening van de werkgever komen."

Gezien het belang dat chauffeurs op tijd bij klanten zijn, heeft het transportbedrijf de man volgens de kantonrechter terecht op staande voet ontslagen. Dat betekent dat hij kan fluiten naar zijn geëiste ontslagvergoedingen. Ook heeft hij als gevolg van het ontslag op staande voet geen recht op een WW-uitkering.

Lees meer over
OntslagLogistiek