Scheefgroei woningmarkt

DNB: trek belasting woningbezit gelijk met spaartaks

Door Cédric Broodman··Aangepast:
© Hans van RhoonDNB: trek belasting woningbezit gelijk met spaartaks
RTL

Om de scheefgroei op de woningmarkt op te lossen, zouden huizenbezitters net zo veel belasting over hun huis als over hun spaargeld moeten betalen. Daarvoor pleit De Nederlandsche Bank (DNB) die wil dat er in de toekomst geen belastingverschillen meer bestaan tussen het huren en kopen van een huis.

Wie huurt in de vrije sector, heeft hogere woonlasten dan huishoudens die een eigen woning hebben, constateert DNB. Als dit verschil kleiner gemaakt zou worden, dan komt dat de algemene welvaart ten goede. 

Dat huren nu zo veel duurder is treft vooral starters en andere huishoudens die net te veel verdienen om in de sociale sector te huren, maar niet genoeg verdienen om een huis te kopen.

Belemmering huurmarkt

In 2012 kon je als starter beter een huis huren, dan er een kopen. Tegenwoordig is dat een ander verhaal. Je bent met huren in de vrije sector (als je te veel verdient voor sociaal huren) duidelijk duurder uit dan als je een huis koopt, meldt de centrale bank

Dat laatste belemmert volgens DNB een gezonde huurmarkt, waarin mensen makkelijk kunnen verhuizen en over de gehele linie minder schulden opbouwen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken dat kopen goedkoper is dan huren. Zo wordt er niet genoeg gebouwd, waardoor het huizenaanbod beperkt blijft. Daarnaast speelt de lage hypotheekrente een rol, want die maakt het aantrekkelijk om een lening af te sluiten om een huis te kopen. 

Naast deze twee elementen zorgen ook belastingvoordelen voor huizenkopers voor een hogere huren. Door de belastingvoordelen kunnen mensen meer besteden waardoor ze ook meer geld op huizen kunnen bieden. Hierdoor stijgen de huizenprijzen.

Het kopen van huizen voor de verhuur wordt dan ook duurder. En zo stijgt de huurprijs mee door de belastingvoordelen. Een andere reden voor het afbouwen van de voordelen is omdat ze het aangaan van hoge hypotheekschulden in de hand werken.

Coronacrisis of niet: grootste stijging huren in 6 jaar
Lees ook

Coronacrisis of niet: grootste stijging huren in 6 jaar

Uitvoering

Om het verschil tussen huren en kopen te verkleinen, komt DNB met voorstellen. Een van de opties is het stapsgewijs verhogen van het eigenwoningforfait. Dat is een bedrag dat huizenbezitters bij hun inkomen moeten optellen bij hun belastingaangifte. Dit bedrag is een percentage van de waarde van de woning. Met hoeveel het eigenwoningforfait zou moet stijgen, daar laat DNB zich niet over uit. 

Een andere oplossing is om de woning en de hypotheekschuld in geleidelijke stappen naar box 3 van de belastingaangifte te verplaatsen. In deze categorie vallen inkomsten uit sparen en beleggen bij het doen van belastingaangifte. Door de eigen woning ook in box drie te belasten, wordt deze zwaarder belast dan nu het geval is.

Kopers die vermogen opbouwen in hun eigen woning ontvangen dan niet langer een belastingvoordeel ten opzichte van huurders die op andere wijze sparen. Een bijkomend voordeel is dat dit zorgt voor extra belastingopbrengsten die gebruikt kunnen worden om andere belastingen te verlagen.

Belastingregels te ingewikkeld

De Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet dit plan minder zitten. "Er zitten grote nadelen aan deze plannen van de DNB", vertelt Hans André de la Porte, woordvoerder van de VEH. "Je kan niet de mensen met een eigen woning op hogere maandlasten jagen zonder compensatie."

Tegelijkertijd benadrukt André de la Porte dat de belastingregels al ontzettend ingewikkeld zijn. "De hypotheekadviseurs hebben al moeite om advies te geven en de Belastingdienst kan het zelfs al niet meer aan op dit moment", zegt de woordvoerder.

Toch ziet ook de VEH dat er een problemen zijn op de huurmarkt. "Huurders kunnen niet sparen waardoor het ook niet mogelijk is om uiteindelijk een eigen huis te kopen", vertelt André de la Porte. Dat wordt volgens hem vooral veroorzaakt doordat er veel te weinig woningen zijn, waardoor de prijzen omhoog gaan.

Lees meer over
DNBVereniging Eigen HuisHuurwoningWoningmarkt