Geldstresscafé

Sandra (37) is inmiddels schuldenvrij: 'met Geldstresscafé anderen helpen'

Door RTL Z··Aangepast:
© SDSandra (37) is inmiddels schuldenvrij: 'met Geldstresscafé anderen helpen'
RTL

Hoewel de kroegen gesloten zijn, opent donderdagavond één café alvast zijn virtuele deuren: het Geldstresscafé. Op initiatief van ervaringsdeskundige Sandra Doevendans kunnen mensen met geldzorgen hier terecht voor (juridische) hulp, ondersteuning en gesprekken met lotgenoten. En dat is hard nodig, want vanwege de coronacrisis kampen steeds meer mensen met financiële zorgen.

Sandra Doevendans (37) weet wat het is om schulden te hebben. Als jonge vrouw van 21 kocht ze in 2005 een café in de Amsterdamse Pijp. Al gauw stapelden de problemen zich op. "Omdat een groepje vaste klanten steeds voor vechtpartijen zorgde, heb ik ze uiteindelijk de toegang geweigerd. Maar ja, toen liep ik wel ineens een paar honderd euro per avond mis", vertelt Doevendans.

De huur liep door, evenals de contracten met de bierbrouwer, de energieleverancier en de uitbater van de gokkasten. "Het schip was aan het zinken. Na anderhalf jaar heb ik besloten de boel te verkopen, ook al was het met verlies."

Doevendans bleef zitten met een schuld van bijna een ton.

Fulltime werken

Meteen ging ze op zoek naar een bijbaan. Fulltime werken was geen optie, want Doevendans wilde naar de universiteit. Ook klopte ze aan bij de schuldhulpverlening. "Zij konden mij alleen niet helpen, want dan zou ik 36 uur per week moeten werken. Maar ik wilde studeren! Ik was 24 en ook nog eens zwanger. Ik dacht, ik maak op de lange termijn meer kans als ik een goede opleiding heb afgerond."

Het werd een studie antropologie aan de VU. Ondertussen maakte Doevendans zelf afspraken met haar schuldeisers, elke maand loste ze keurig de bedragen af.

In 2017 maakte Doevendans het laatste bedrag over en was ze schuldenvrij. "Ik had blij moeten zijn, maar ik was vooral heel moe." Vervolgens volgde nog een klein 'instortmoment' toen bleek dat ze geen hypotheek kon krijgen. De komende vijf jaar zouden er nog rode kruizen achter haar naam staan. "Toen heb ik een hele brief naar de Rabobank geschreven met de strekking: als iemand geldwaardig is, ben ik het! Ik heb al die jaren laten zien dat het geld er is, al moet ik 100 uur werken."

Schuldenproblematiek groeit

Doevendans wil met haar verhaal mensen met vergelijkbare problemen aanmoedigen in actie te komen. Het aantal mensen dat te maken heeft met schuldenproblematiek neemt door de coronacrisis alleen maar toe. Een op de vijf huishoudens heeft moeite met het betalen van rekeningen, volgens cijfers van de Schulphulproute. Vaak zoeken mensen pas na vijf jaar professionele hulp om van hun schulden af te komen. Dan zijn de problemen al gegroeid.

Inmiddels heeft Doevendans een mooie carrière opgebouwd. Zo is ze sinds 2015 Statenlid voor de Provincie Noord-Holland (PvdA) en werkt ze als adviseur, trainer, coach en consultant. Onlangs verscheen haar boek 'Schone lei', waarvoor ze verschillende mensen met schuldenproblematiek interviewde.

In de schulden na scheiding

Een van hen is Roelien Benjamin,. Na haar scheiding bleef ze achter met een schuld van tienduizenden euro's. Tegenwoordig moet ze rondkomen van 952 euro in de maand, exclusief toeslagen. Benjamin zal donderdagavond ook aanwezig zijn in het virtuele Geldstresscafé.

"Sandra probeert een veilige omgeving te creëren voor mensen, heel sympathiek. Zelf denk ik ook wel wat tips te kunnen geven: ten eerste, raak niet in paniek, want daar bereik je niks mee", zegt Benjamin. "Bij mensen met schulden verandert echt iets in de hersenen, door de stress. Je hebt het overzicht niet meer."

Het Geldstresscafé heeft inmiddels zo'n veertig aanmeldingen binnen gekregen. "We kijken nog even of we de groep gaan opsplitsen in tientallen, zodat iedereen voldoende aan de beurt komt. Anders voelen ze zich misschien alsnog niet geholpen." Tijdens de online meeting kunnen mensen bij elkaar terecht met hun verhaal, en sociaal financieel hulpverlener Jitta Slotboom is er voor de praktische informatie en handvatten.

Oude café in de Pijp

En Doevendans' échte, oude café in de Pijp? "Daar durf ik inmiddels wel weer langs te lopen, al heeft dat lang geduurd. Ik zag laatst dat ze de boel mooi hebben opengebroken, precies zoals ik het destijds ook van plan was."

Aanmelden voor het Geld Stress Café kan via deze link: https://sandradoevendans.nl/geldstresscafe/

Lees meer over
SchuldenArmoedeCoronacrisis in NederlandZ link in bio