Recht op looninformatie

Nieuwe Europese wet moet einde maken aan loondiscriminatie

Door RTL Z··Aangepast:
© Getty ImagesNieuwe Europese wet moet einde maken aan loondiscriminatie
RTL

Als het aan de Europese Commissie ligt worden vrouwen en mannen voortaan voor gelijke arbeid gelijk beloond. Een vandaag gepresenteerde richtlijn moet een einde maken aan loondiscriminatie tussen werknemers die in een bedrijf hetzelfde werk doen.

Grote werkgevers worden straks verplicht looninformatie jaarlijks te publiceren en mogen sollicitanten niet meer naar vorige salarissen vragen. Tegelijkertijd krijgen werknemers meer mogelijkheden om vermeende loonongelijkheid aan te vechten en misgelopen inkomsten alsnog op te eisen. 

Het wetsvoorstel van de Europese Commissie bestaat uit twee delen: maatregelen om de lonen in een bedrijf transparant te maken én maatregelen waarmee werknemers discriminatie door hun werkgevers kunnen aanvechten.

Speerpunt Commissie

Zo moeten sollicitanten vóór het sollicitatiegesprek al te horen krijgen wat hun startniveau en loonvooruitzichten zijn. Werknemers krijgen het recht op informatie over de hoogte van hun loon ten opzichte van het gemiddelde voor hetzelfde werk en uitgesplitst naar man en vrouw.

Het is de werkgever die voortaan moet bewijzen dat er geen discriminatie in het spel is als een werknemer minder verdient dan een collega die hetzelfde werk doet. Brussel wil dat de EU-lidstaten bovendien boetes opleggen aan bedrijven die zich niet aan gelijke beloning houden.

Een gelijke beloning voor gelijk werk is een van de speerpunten van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. "Vrouwen moeten weten of hun werkgevers hen eerlijk behandelen", vindt ze. "En waar dit niet het geval is, moeten zij de macht hebben om terug te vechten en hun recht te halen."

Nederland middenmoot

Ondanks dat het recht op gelijke beloning al in 1957 als grondbeginsel in het Verdrag van Rome werd verankerd, is de loonkloof groot. Mannen in de EU verdienen gemiddeld nog altijd 14,1 procent meer dan vrouwen, blijkt uit gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De verschillen tussen de verschillende lidstaten zijn groot. Zo krijgen mannen in Estland en Letland ruim twintig procent meer. Luxemburg doet het met 1,3 procent het best. Nederlands scoort met een verschil van 14 procent rond het Europese gemiddelde, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2019.

Een deel van het verschil in Nederland wordt overigens veroorzaakt omdat van oudere generaties vrouwen een lager opleidingsniveau hebben en minder werken. Als voor deze factoren gecorrigeerd wordt, blijft er een loonverschil van tussen de 5 en 7 procent over, meldde het CBS in 2018.

Goedkeuring nodig

Het voorstel ligt nu ter goedkeuring bij het Europees Parlement en 27 Europese regeringsleiders, verenigd in de Europese Raad. Als zij hun fiat geven, hebben de lidstaten twee jaar de tijd om de richtlijn in nationale wetgeving te gieten.

Lees meer over
Ursala von der LeyenEuropese CommissieLoonkloofSalaris