Scheldende en tierende vriendin kost automonteur zijn baan
Een scheldende vriendin heeft een Limburgse automonteur zijn baan gekost. De vrouw zou zijn werkgever onder meer hebben uitgemaakt voor 'dikke vette kabouter' en 'kutwerkgever'. Ook achtervolgde zij de garagehouder al toeterend met de auto.
Maar omdat de monteur van de kantonrechter in Maastricht niet op staande voet ontslagen had mogen worden, kost het ontslag de werkgever wel ruim 20.000 euro.
Waarschuwing
De monteur werkte bijna tien jaar bij de garage, maar de afgelopen jaren verslechterden de verhoudingen met zijn werkgever. In oktober stuurde de garagehouder hem een schriftelijke waarschuwing, onder meer over zijn negatieve werkhouding, te laat komen en de kwaliteit van zijn werk.
Daarin stond ook dat hij zou kunnen worden ontslagen als hij zich niet ging houden aan de regels rond bedrijfsoveralls.
Broodje brengen
Op 30 oktober bezocht zijn vriendin de monteur op het werk om hem zoals elke vrijdag een broodje te brengen. Op deze vrijdag ontzegde de werkgever haar bij de hoofdingang van het bedrijf echter de toegang.
Maar de vrouw liet zich niet tegenhouden, en wist uiteindelijk via een nooduitgang toch de werkplaats van de garage binnen te komen. Daarop volgde een confrontatie met de werkgever die uitliep op een scheldkanonnade.
Scheldkanonnade
Daarin maakte de vriendin de werkgever onder meer uit voor 'klootzak', 'kutwerkgever' en 'schweinehund', iets wat zij tijdens de rechtszaak erkende. Volgens de garagehouder had zij hem eveneens een 'kleine vieze dikke vette kabouter' genoemd en een 'kleine zielige man'.
Daarmee waren de gemoederen van de vriendin van de monteur nog niet bedaard. Toen de werkgever niet veel later naar een klant reed, werd hij achtervolgd door de vrouw, die daarbij aan zijn bumper kleefde, toeterde en haar middelvinger omhoog stak.
Ontslag op staande voet
Bij zijn terugkeer ontsloeg de werkgever de monteur op staande voet. In een later verstuurde ontslagbrief werd onder meer als reden gegeven dat de monteur en zijn vriendin de garagehouder de huid vol hadden gescholden en verbaal hadden bedreigd.
De monteur stapte hierop naar de rechter om zijn ontslag op staande voet aan te vechten.
Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Maastricht de monteur grotendeels gelijk geeft. De man had niet op staande voet ontslagen mogen worden, omdat hij niet verantwoordelijk is voor het gedrag van zijn vriendin.
Monteur niet verantwoordelijk
Zo bleek tijdens de rechtszaak dat de monteur zijn vriendin niet had geholpen toch de garage binnen te komen. Ook werd niet bewezen dat hij had staan meeschelden. Zelf stelde de monteur dat hij de situatie juist had proberen te sussen.
Van bedreigingen bleek achteraf geen sprake te zijn geweest en ook wist de garagehouder niet aan te tonen dat de monteur de regels rond de bedrijfskleding aan zijn laars had gelapt.
Dat de vriendin de garagehouder vervolgens met de auto hinderlijk had achtervolgd noemt de kantonrechter weliswaar 'onacceptabel', maar niet verwijtbaar aan de monteur.
Toch baan kwijt
Daarom zette de kantonrechter een streep door het ontslag op staande voet. Toch raakt de monteur zijn baan kwijt. De werkgever mag namelijk de arbeidsovereenkomst ontbinden, omdat de arbeidsverhouding door de gebeurtenissen is verstoord.
Wel moet de werkgever de monteur doorbetalen tot 1 april, ofwel tot bijna een half jaar na de confrontatie. Dat komt neer op een bedrag van ruim 13.000 euro. Daarnaast heeft de man recht op een reguliere ontslagvergoeding van maximaal 8326 euro.
Omdat de werkgever niets te verwijten viel, grijpt de monteur naast de door hem geëiste extra schadevergoeding van ruim 12.000 euro. Omdat het ontslag op staande voet is vernietigd, kan hij eventueel nog wel aanspraak maken op een WW-uitkering.