Ontslag, boete en frauderegistratie

Caissière de klos na weggeven pakjes sigaretten aan 'arme vrouw'

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© Archieffoto ANPCaissière de klos na weggeven pakjes sigaretten aan 'arme vrouw'
RTL

Een 19-jarige kassamedewerkster van supermarktconcern Dirk is op staande voet ontslagen, omdat zij enkele pakjes sigaretten weggaf aan de moeder van een vriendin. De caissière zei medelijden te hebben met de vrouw, omdat zij weinig geld had.

De caissière verloor niet alleen haar baan, maar moest het supermarktconcern ook een zogenoemde gefixeerde schadevergoeding van naar schatting 320 euro betalen. Bij een terecht ontslag op staande voet kunnen bedrijven zo'n vergoeding ter hoogte van het salaris gedurende de opzegtermijn eisen.

Frauderegister

Ook wordt de kassamedewerkster opgenomen in twee systemen, waarmee winkelbedrijven gewaarschuwd worden als fraudeurs solliciteren. De registratie in het interne systeem van Dirk duurt acht jaar, en in het externe systeem voor alle winkelbedrijven maximaal vier jaar.

Diefstal parfum kost verkoopster ICI Paris baan en 4200 euro
Lees ook

Diefstal parfum kost verkoopster ICI Paris baan en 4200 euro

De 19-jarige vrouw ging in het voorjaar van 2019 aan de slag als oproepkracht bij het supermarktconcern, tegen een all-in uursalaris van 8,03 euro. Oktober vorig jaar werd zij op staande voet ontslagen, nadat uit onderzoek was gebleken dat zij vijf pakjes sigaretten had meegeven aan een klant, terwijl er maar voor twee was betaald.

Zielig

Op camerabeelden was te zien hoe de caissière twee pakjes Camel Blue ter waarde van 8,50 per stuk en een pakje Marlboro van 13 euro meegaf aan de klant zonder dat die ze hoefde af te rekenen.

Tijdens een verhoor zei de medewerkster dat zij de sigaretten aan de moeder van een vriendin had gegeven, omdat zij 'het zielig vond dat zij weinig geld heeft'. Ook zou de vrouw haar hebben gevraagd de sigaretten te geven.

Vergissing

De caissière nam geen genoegen met het ontslag op staande voet, en stapte naar de rechter. Daar stelde zij dat haar eerder afgegeven verklaring onjuist was. Als gevolg van drukte en wisselende wensen van de klant zou zij in de war zijn geraakt en een vergissing hebben gemaakt.

Omdat de supermarktketen haar daarom niet op staande voet had mogen ontslaan, eiste zij een reguliere ontslagvergoeding en een extra schadevergoeding wegens onterecht ontslag. Ook wilde zij dat haar werkgever haar de gefixeerde schadevergoeding terugbetaalde, en haar zou schrappen uit de frauderegisters.

Juridische kosten

Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak van de kantonrechter in Haarlem blijkt dat de caissière de zaak op alle fronten verloor. Op basis van haar verklaringen tijdens het verhoor en de camerabeelden, oordeelde de kantonrechter dat het supermarktconcern haar terecht aan de dijk zette.

Het supermarktconcern hoeft de caissière de gefixeerde schadevergoeding niet terug te betalen, en haar ook niet uit de frauderegisters te verwijderen. Tot overmaat van ramp moet de 19-jarige ook 720 euro aan juridische kosten van haar werkgever betalen.

Grote gevolgen

Volgens haar advocaat Maus de Wijs van DAS Rechtsbijstand stapte de rechter 'wel erg makkelijk' over de bezwaren van zijn cliënt heen. "Het was haar nog niet eens te doen om de ontslagvergoeding, maar omdat zij wil gaan werken in de beveiliging kan zij geen aantekening in het frauderegister hebben."

Volgens De Wijs realiseren veel mensen zich onvoldoende dat kleine handelingen arbeidsrechtelijk grote gevolgen kunnen hebben. "Dat geldt niet alleen voor jonge mensen, zoals deze oproepkracht, maar voor werknemers van alle leeftijden", waarschuwt de jurist.

"Een ontslag op staande voet kan de toekomst van jonge mensen op het spel zetten. Wat oudere mensen kunnen er financieel door aan de grond komen. Je loon stopt direct, je krijgt geen ontslagvergoeding, en omdat je verwijtbaar werkeloos bent ook geen WW-uitkering."

Lees meer over
Dirk (supermarkt)DekamarktOntslag