Eerder stoppen met werken? Het vroegpensioen is terug
Eerder stoppen met werken, daar dromen veel mensen van. Een nieuwe regeling die in steeds meer cao's wordt vastgelegd maakt het tijdelijk mogelijk om 3 jaar voor je AOW-leeftijd met pensioen te gaan. Maar dat kost ook wat. "Als je van de regeling gebruikmaakt, kun je er in inkomen behoorlijk op achteruit gaan."
Oorspronkelijk is de regeling bedoeld voor zware beroepen, maar hij blijkt veel breder te worden opgepakt. Vijf vragen over het vroegpensioen beantwoord.
Vroegpensioen, wat is dat eigenlijk?
Het vroegpensioen heet officieel de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) en is in de helft van de recente cao's opgenmomen, meldt werkgeversvereniging AWVN.
Met de regeling kunnen werknemers die hun pensioenleeftijd naderen eerder stoppen met werken. Bijvoorbeeld omdat ze een zwaar beroep hebben en dat niet nog jaren volhouden. De werkgever betaalt deze regeling.
Sinds 1 januari geldt tijdelijk een belastingvrijstelling op de RVU-regeling; dit is vastgelegd in het Pensioenakkoord. Voorheen moesten werkgevers 52 procent belasting afdragen over het bedrag dat met zo’n regeling werd uitgekeerd. Tot en met 31 december 2025 hoeft dat niet meer, met een uitloop naar 2028.
Voor wie geldt de regeling?
In principe voor werknemers die zich niet hebben kunnen voorbereiden op de verhoging van de AOW-leeftijd. In het Pensioenakkoord is vastgelegd dat de AOW-leeftijd in stappen stijgt van 66 jaar en 4 maanden nu, naar 67 jaar in 2024. En daarna stijgt hij mee met de gemiddelde leeftijdsverwachting.
"Idealiter is de regeling vooral bedoeld voor mensen die een paar jaar of langer zwaar werk hebben verricht en nu moeilijk inzetbaar zijn", zegt woordvoerder Jannes van der Velde van werkgeversadviseur AWVN.
Hoeveel mensen maken gebruik van de regeling?
Inmiddels zijn er voor ruim een miljoen werknemers cao’s afgesproken met daarin een vroegpensioenregeling. "Verreweg de meesten doen werk dat jij en ik als zwaar zouden beschouwen", zegt woordvoerder José Kager van FNV. "Bouw, ambulancezorg, de industrie met ploegendiensten. Maar ook bedrijven als pensioenfonds PGGM en het Kadaster, waar je misschien niet direct denkt aan zwaar werk."
Wat krijg je?
Aan de RVU-vrijstelling is een maximumbedrag verbonden. Werknemers mogen maximaal 36 maanden een bedrag ontvangen dat gelijk is aan de netto maandelijkse AOW voor een alleenstaande. Voor 2021 is dat 1847 euro.
Krijgt de werknemer meer geld mee? Dan moet de werkgever daar alsnog 52 procent belasting over betalen. Dat geldt ook als de werknemer al eerder dan 3 jaar voor zijn of haar AOW-leeftijd de regeling ontvangt.
Is de regeling voordelig?
"Als je van de regeling gebruikmaakt, kun je er in inkomen behoorlijk op achteruit gaan", zegt Van der Velde. "Je moet het wel heel erg graag willen en het je kunnen veroorloven. Het is sowieso een teruggang."
Een kleine rekensom: een jaar lang RVU van maximaal 1847 euro levert je 22.164 euro per jaar op. Maar let op, dit is een brutobedrag. En omdat je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt moet je hier 37,1 procent inkomstenbelasting over betalen.
Daarna heb je nog krap 14.000 euro over, zo'n 1100 euro per maand. Als bouwvakker, een klassiek zwaar beroep, verdien je op die leeftijd grof genomen zeker 3000 euro bruto per maand, netto 2000. Dat levert een gat op van bijna 1000 euro.
Is het een goed idee?
"Je moet dus al een behoorlijk riante pensioenregeling hebben, wil je op deze manier eerder kunnen stoppen met werken", zegt financieel adviseur Fons de Bilde. "Of een bult geld hebben, of van de wind kunnen leven."
Je aanvullende pensioen kun je ook eerder in laten gaan. "Maar dan heb je de rest van je leven maandelijks weer minder pensioen", aldus De Bilde. “Het is maar de vraag of deze mensen ook daadwerkelijk kunnen stoppen met werken. Houden ze netto genoeg over om fatsoenlijk te kunnen leven?"
Heeft je werkgever er nog wat aan?
In sommige gevallen heeft de werkgever, naast de belastingvrijstelling, ook nog recht op een subsidie: de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden. Daarmee kan hij tot 25 procent van een RVU-regeling vergoed krijgen. De overheid heeft hier in totaal 1 miljard euro voor uitgetrokken.
Voorwaarde is dat de werkgever ook investeert in duurzame inzetbaarheid, zoals een leven lang ontwikkelen en de werknemers (meer) regie geven over hun eigen loopbaan.