Niet suf maar scherp

Ontslag voor 'zieke' werkneemster die online bingo's organiseerde

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPOntslag voor 'zieke' werkneemster die online bingo's organiseerde
RTL

Een werkneemster van een Drents verfbedrijf, die beweerde door medicijngebruik te suf te zijn om te werken, is op staande voet ontslagen toen bleek dat zij online commerciële bingo's organiseerde.

Dat blijkt uit een nog niet openbare uitspraak van een kantonrechter van de rechtbank Noord-Nederland, waarover verschillende arbeidsrechtjuristen onlangs publiceerden.

Medicijngebruik

De vrouw meldt zich op 11 januari met knieklachten ziek bij haar werkgever, het verfbedrijf Maral Coatings uit Hoogeveen. Op basis van een telefonisch consult oordeelt de bedrijfsarts dat zij begin februari wel weer voorzichtig drie uur per dag aan de slag kan.

Zieke werknemer die elders auto's poetste, mocht niet worden ontslagen
Lees ook

Zieke werknemer die elders auto's poetste, mocht niet worden ontslagen

Volgens de vrouw is dat als gevolg van haar medicijngebruik echter onmogelijk. Op 10 februari laat zij opnieuw weten nog niet in staat te zijn om aan het werk te kunnen. Door de medicijnen zou zij de hele dag versuft in bed of op de bank liggen.

Bingo

Via haar werk-pc komt de werkgever er echter achter dat de vrouw in februari een bedrijfje heeft opgericht om schoonheidsproducten te verkopen. Ook blijkt de vrouw een Facebook-pagina te hebben aangemaakt, waarop zij online bingo's organiseert om die producten te verloten.

Zo presenteert de vrouw op 16, 18 en 19 maart commerciële bingo's, waarvan de werkgever filmpjes maakt. Nadat de vrouw een verzoek tot een gesprek afhoudt, ontslaat de werkgever haar op staande voet.

De bingoënde werkneemster pikt dat echter niet. Zij stapt naar de rechter om haar ontslag ongedaan te maken, of ontslagvergoedingen af te dwingen.

Gehakt

De kantonrechter maakt gehakt van dat verzoek, meldt L&A Advocaten, een kantoor dat is gespecialiseerd in arbeidsrecht. Volgens de rechter maken de filmpjes van de bingo's 'een indruk van geconcentreerdheid, snelheid, focus en accuraatheid', en tonen ze aan dat de vrouw heeft gelogen over haar belastbaarheid.

"Het lijkt erop dat de werkneemster veel meer kon dan dat zij tegen Maral Coatings en de bedrijfsarts heeft verklaard", aldus de uitspraak. 

Corona

De kantonrechter neemt de vrouw bovendien kwalijk dat zij niet de waarheid sprak, omdat de werkgever en bedrijfsarts als gevolg van de coronamaatregelen slechts telefonisch contact met haar konden hebben.

"Dat legt een extra verplichting op de werkneemster om haar gezondheidstoestand volledig en waarheidsgetrouw naar voren te brengen."

Daarmee blijft het ontslag op staande voet in stand. Ook kan de vrouw ook fluiten naar de geëiste ontslag- en schadevergoedingen.

Uitspraak online

Waarom het vonnis niet is gepubliceerd is overigens onduidelijk. Volgens een woordvoerder van de rechtbank kan het dat andere uitspraken meer prioriteit hadden. "Het kost tijd om ze te anonimiseren, etcetera. Dus we kunnen niet altijd alles doen", laat hij weten. Er gaat gekeken worden of de uitspraak alsnog gepubliceerd kan worden. 

Lees meer over
Maral CoatingsOntslagArbeidsrechtInternetGokken