Verhuis je naar België of Duitsland?

Huizen megaduur in Nederland, hier woon je nog wel goedkoop

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Peter HilzHuizen megaduur in Nederland, hier woon je nog wel goedkoop
RTL

De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen jaren veel meer gestegen dan elders in Europa. Daardoor betaal je ook in absolute zin veel meer voor een huis dan in veel andere landen.

De prijzen van Nederlandse koopwoningen, zowel nieuwe als bestaande, stegen in het eerste kwartaal met gemiddeld 11,3 procent. Slechts in een paar landen, Luxemburg, Denemarken, Litouwen en Tsjechië, stegen de prijzen nog harder.

Ook als je over een wat langere periode kijkt, dan springt Nederland eruit. In het eerste kwartaal was de gemiddelde huizenprijs bijna 52 procent hoger dan in 2015, blijkt uit cijfers van de European Mortgage Federation. Alleen in Tsjechië was de stijging met 66 procent nog groter.

Gemiddeld gesproken kost een huis in Nederland nu maar liefst 410.000 euro.

RTL Z Huizenindex: 'Nog lang sprake van forse woningcrisis'
Lees ook

RTL Z Huizenindex: 'Nog lang sprake van forse woningcrisis'

Kleinere stijging in België en Duitsland

Dan ben je beter af in een aantal andere Europese landen, zoals onze buurlanden België en Duitsland. De Belgische huizenprijzen stegen tussen 2015 en het eerste kwartaal van dit jaar met ruim 28 procent en in Duitsland was dat een kleine 47 procent, blijkt uit cijfers van European Mortgage Federation.

Ook in euro's gemeten betaal je in Nederland meer dan in België en Duitsland.

België: 225.000 euro

In België was de mediane prijs (precies de middelste prijs van alle transacties) voor rijtjeshuizen of halfvrijstaande huizen in het eerste kwartaal 225.000 euro. Voor vrijstaande huizen was dat 300.000 en voor appartementen 210.000 euro. Dat is een stuk lager dan bij ons.

Daarbij scheelt het wel of je naar Vlaanderen verhuist (gemiddelde prijs voor een niet-vrijstaand huis 260.000 euro), Brussel (430.000 euro), of Wallonië (slechts 159.000 euro).

Het voordeel van Vlaanderen is dat het Nederlandstalig is, dat er meer werk is en dat het wat dichterbij je familie en vrienden in Nederland zal zijn. 

Duitsland: 244.000 euro

Ook in ons andere buurland, Duitsland, ben je goedkoper uit. Een gemiddelde huizenprijs voor heel Duitsland heeft het Duitse statistische bureau overigens niet. 

Maar er zijn wel gegevens over de prijs per vierkante meter. Verder kun je uitgaan van een gemiddeld oppervlak van ruwweg 120 vierkante meter, zegt Peter Ache, van Immobilienmarktbericht Deutschland.

Helaas dateren de laatste cijfers van de mediane vierkantemeterprijs van 2018, toen deze 1740 euro was. In het eerste kwartaal van 2021 waren de huizenprijzen zo'n 17 procent hoger dan in 2018, volgens het Duits statistiekbureau. Daarmee kom je ruwweg uit op een mediane prijs van ongeveer 244.000 euro in het eerste kwartaal.

Ook in Duitsland goedkoper uit

Daarbij worden gewilde steden als Hamburg en München, rijke deelstaten als Baden-Württemberg en het armere oosten weliswaar op één hoop gegooid, maar het geeft wel een beeld. Bij het NederIandse gemiddelde worden ook de binnenstad van Amsterdam en Oost-Groningen op één hoop gegooid.

Dus ook in Duitsland zul je veelal goedkoper uit zijn dan bij ons. Je moet er dan wel een baan vinden en dus waarschijnlijk goed Duits kunnen spreken.

Lees meer over
WoningmarktDuitslandBelgië