Dronken tegen auto chef aangereden: onterecht ontslag

Supermarktconcern Dirk had een 22-jarige vakkenvuller niet mogen ontslaan omdat hij dronken op een bedrijfsetentje verscheen en daarna tegen de auto van een leidinggevende aanreed. Zijn werkgever moet hem 1500 euro betalen.
De 22-jarige man werkte sinds 2019 als vakkenvuller bij een filiaal van winkelketen Dirk van den Broek.
Dronken op etentje
Op 7 mei 2020 verscheen de werknemer in beschonken toestand op een etentje voor het supermarktpersoneel. Nadat hij was weggestuurd door zijn leidinggevende, stapte de man in zijn auto en reed tegen de wagen van die leidinggevende aan.
Dat leidde tot een woordenwisseling en een worsteling tussen de mannen, waarbij de vakkenvuller onder meer in het gezicht werd geslagen. Uiteindelijk werd de man door de politie meegenomen voor nader onderzoek.
Ontslag op staande voet
Na een schorsing en eigen onderzoek naar het incident ontsloeg het supermarktbedrijf de werknemer op staande voet. Daarmee ging de man niet akkoord. Hij stapte naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten.
Volgens de vakkenvuller had hij niet veel gedronken en was hij zachtjes en per ongeluk tegen de auto van zijn leidinggevende aangereden.
Volgens hem zou het ontslag een te zware straf zijn, ook omdat hij geen functie bekleedde zoals chauffeur waarbij op alcoholgebruik direct ontslag staat. Volgens het bedrijfsreglement had hij eerst een waarschuwing behoren te krijgen.
Hoger beroep
In eerste instantie verloor de werknemer zijn rechtszaak. Vorig jaar oktober oordeelde de Amsterdamse kantonrechter dat Dirk de vakkenvuller terecht had ontslagen. Maar daartegen ging hij in hoger beroep.
Met succes, want uit een vandaag openbaar geworden uitspraak blijkt dat het gerechtshof Amsterdam anders over de zaak denkt. Volgens het hof had het supermarkbedrijf de man gezien het bedrijfsreglement inderdaad niet mogen ontslaan, maar moeten volstaan met een lichtere straf.
Schadevergoeding 1500 euro
Het hof draait het ontslag niet terug, maar veroordeelt de werkgever wel tot betaling van achterstallig loon en een schadevergoeding van 1500 euro wegens onterecht ontslag. Ook moet het bedrijf hem verwijderen uit het interne waarschuwingssysteem en heeft het geen recht op geëiste vergoedingen.
De schadevergoeding die Dirk moet betalen, valt veel lager uit dan de 30.000 euro die de vakkenvuller had geclaimd. Dat komt onder meer omdat de man slechts 2 tot 12 uur per week werkte voor een bescheiden all-in uurloon van 12,56 euro.
Ook speelt een rol dat zijn lopende contract eind juni van dat jaar al zou aflopen.