Kijk terug: online seminar over nieuwe pensioenstelsel
Het heeft even geduurd, maar binnen nu en twee jaar komt er dan echt een nieuw pensioenstelsel. Wat zijn de belangrijkste veranderingen van dit nieuwe pensioenakkoord? Wat betekenen deze veranderingen voor werknemers en werkgevers? En wat zijn de gevolgen voor de pensioenfondsen? Krijg antwoord op deze vragen (en meer) in het online seminar van 12 oktober jl.
Op dinsdag 12 oktober jl. organiseerde RTL Z in samenwerking met IT-bedrijf Topicus, specialist, op het gebied van Pension & Wealth, het online seminar ‘Het nieuwe pensioenstelsel: hoe werkt het?’ Tijdens deze interessante avond schoven de volgende hoofdrolspelers uit pensioenland in de studio aan:
- Joanne Kellermann, bestuursvoorzitter pensioenfonds Zorg en Welzijn
- Willem Noordman, hoofdonderhandelaar pensioenen FNV
- Frank Verkade, Director Product Management & Delivery bij Topicus Pension & Wealth
Het seminar was in het bijzonder gericht op professionals uit de pensioenwereld, werknemers, bestuurders, adviseurs en sociale partners. Kijkers konden hun vragen live tijdens de uitzending aan bovengenoemde experts stellen en presentatie van het seminar was in handen van Gerben van Driel.
Bekijk hier de samenvatting van het seminar:
Pension & Wealth-platform
Eén van de sprekers was Frank Verkade, director Product Management & Delivery bij Topicus Pension & Wealth. Hij ontwikkelt en levert oplossingen voor financiële instellingen in de vorm van het Pension & Wealth-platform. Dit platform wordt afgenomen door banken en pensioenuitvoerders, met als eindgebruikers consumenten. Verkade bekijkt het nieuwe pensioenstelsel dan ook vanuit verschillende oogpunten. Hij is groot voorstander van het nieuwe plan: “Persoonlijker en transparanter, heel goed. Zeker in deze tijd waarin ieder mens op een andere manier invulling geeft aan zijn of haar leven en loopbaan.”
Persoonlijker en transparanter?
Maar hoe het nieuwe plan straks daadwerkelijk uitpakt, hangt volgens Verkade af van de implementatie ervan: “Op welke wijze wordt hier straks invulling aan gegeven? Kiezen pensioenfondsen vooral voor de flexibele premieregeling of juist de solidaire variant? En als voor de solidaire variant wordt gekozen, hoe wordt dan de gewenste transparantie en individualisering bereikt? Het wordt sowieso al veel meer dan nu, maar hoe transparant wordt het als je het vergelijkt met het doen van je eigen bankzaken? We zijn gewend om op elk gewenst moment te kunnen inloggen om te zien wat de status van onze bankzaken is, gaat dit er voor de nieuwe pensioenplannen ook zo uit zien?”
Persoonlijk pensioenpotje
Daarnaast vraagt Verkade zich af of een aantal nieuwe maatregelen binnen de pensioenwet wel bijdragen aan deze transparantie: “Denk bijvoorbeeld aan de solidariteitsreserve en het toepassen van beschermingsrendement en overrendement. Pensioenfondsen zullen een uitdaging krijgen om goed aan de deelnemers uit te leggen hoe hun persoonlijke pensioenpotje is opgebouwd.”
Keuzes
Eerdergenoemde keuzes van de pensioenfondsen zullen volgens Verkade bepalend zijn voor het succes van het nieuwe pensioenstelsel. Verkade: “Ik heb niet meteen een voorkeur voor een variant, zolang het maar leidt tot de gewenste en in mijn ogen, noodzakelijke transparantie en flexibiliteit. Ook ben ik van mening dat snelle duidelijkheid essentieel is, omdat de invoering van het plan voor alle betrokken partijen een grote inspanning gaat vergen. Ik hoop dan ook dat het seminar antwoord geeft op dergelijke vragen, zodat we in staat zullen zijn het stelsel zo te implementeren dat we het beste pensioenstelsel van de wereld blijven houden.”
Dit online seminar werd mede mogelijk gemaakt door Topicus, specialist op het gebied van Pension & Wealth. Ga naar de website om te zien wat hun Pension & Wealth-platform voor jouw bedrijf kan betekenen.