+19 procent

Huizen wéér duurder: gemiddeld nu 419.000 euro

Door Sam Trompert··Aangepast:
© ANPHuizen wéér duurder: gemiddeld nu 419.000 euro
RTL

Opnieuw zijn de huizenprijzen in Nederland omhoog gegaan. In het afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde prijs van een koophuis naar 419.000 euro. Dat komt neer op een stijging van 19 procent, ten opzichte van het derde kwartaal van 2020.

Het gaat daarbij om bestaande bouw. De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning steeg met 14 procent naar 455.000 euro. 

Records sneuvelen snel

Records op de huizenmarkt zijn geen lang leven beschoren. Afgelopen zomer passeerde de gemiddelde huizenprijs voor het eerst de 400.000 euro. Maar daar kan dus nog wat wat bij, blijkt uit de jongste cijfers van makelaarsvereniging NVM. 

Volgens makelaar Lana Gerssen zijn het 'opnieuw grensverleggende cijfers'. Gerssen is voorzitter van de vakgroep Wonen van de NVM. "Inmiddels wordt 80 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Het is daarmee duidelijk dat de hectiek op de woningmarkt nog aanhoudt."

Aanbod ongekend klein

Het aantal woningen dat te koop staat is een stuk kleiner, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In 2020 stonden er in het derde kwartaal bijna 30.000 woningen te koop. Dat waren er dit jaar 16.500. Dat komt neer op een daling van 44 procent: de sterkste afname sinds de NVM dit cijfer bijhoudt. 

De huizenprijzen volgen overal in Nederland hetzelfde patroon (omhoog), maar toch zijn er nog wel verschillen. De regio met de sterkste stijging is dit keer zuidoost-Friesland Daar ging de gemiddelde prijs met 26,6 procent omhoog. 

Opvallend genoeg is het nabijgelegen zuidwest-Friesland hekkensluiter. Daar was de stijging het laagst, met 11 procent. 

De prijsstijging ten opzichte van vorig jaar, daaronder de nieuwe prijzen volgens de NVM.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Volgens de makelaars moet er snel iets gebeuren. "In de Miljoenennota werd de woningnood eindelijk erkend. De woorden zijn er, nu de daden", aldus NVM-voorzitter Onno Hoes. Hij hoopt dat er snel een kabinet zit dat aan de slag kan met de woningmarkt. 

Krapte-indicator

Met de zogeheten krapte-indicator drukt de NVM uit hoeveel woningzoekers te kiezen hadden. Die komt voor de maanden juli, augustus en september uit op 1,5. Dat betekent dat potentiële kopers de keuze hadden uit minder dan 2 woningen.

Feitelijk betekent dat dus geen keuze.

Zelfs bouwers zeggen: bouwen-bouwen-bouwen lost de woningcrisis niet op
Lees meer over
NVMWoningmarkt