Man eist ton ontslagpremie ondanks urenfraude en beledigen baas
Een werknemer van een watersportgroothandel die sjoemelde met overuren en zijn baas daarna op grove wijze beledigde, eiste ruim 100.000 euro aan ontslagvergoedingen nadat hij op straat was gezet. De rechter heeft zijn eisen van tafel geveegd.
Bij de groothandel AllesMarine in het Noord-Hollandse Obdam waar de man werkte, houden werknemers hun eigen uren bij in het automatiseringssysteem.
Borreluren zijn geen overuren
Afgelopen voorjaar liet zijn werkgever hem weten dat hij de uren van de vrijdagmiddagborrels ten onrechte in het systeem had opgevoerd als overuren. Met terugwerkende kracht paste het bedrijf die registratie aan.
Vervolgens wijzigde de man echter eigenhandig de uren opnieuw, door elke werkdag minimaal een kwartier extra op te voeren. Volgens hem was hij elke dag minstens een kwartier voor de officiële werktijd begonnen, en zou hij die tijd als overuren betaald moeten krijgen.
Grove beledigingen
Tijdens de vrijdagmiddagborrel op 21 mei drong hij bij zijn baas aan op de betaling van de overuren. Toen zijn baas zei dat hij die eerst nog wilde beoordelen, schoot de man uit zijn slof.
Volgens getuigen zou hij zijn baas in het bijzijn van collega's en zijn vriendin en kinderen grove beledigingen naar het hoofd hebben geslingerd. Zo noemde hij hem een 'lul en een leugenaar' en een 'wanbetaler'.
Na intern overleg met zijn compagnons ontsloeg zijn baas de man vervolgens op staande voet, op basis van de beledigingen en gesjoemel met overuren. Diverse collega's beweerden dat de man vrijwel nooit vroeger op zijn werk begon.
Geëiste ontslagvergoedingen
De werknemer nam echter met het ontslag geen genoegen, en stapte naar de rechter. Daar eiste hij ruim 115.000 euro aan ontslag- en schadevergoedingen, omdat hij onterecht op straat zou zijn gezet.
De ontslagen werknemer noemde de getuigenissen van zijn collega's ongeloofwaardig, omdat die afkomstig waren van de compagnons van zijn baas of werknemers die kort in dienst waren. Volgens de man was zijn baas juist tegen hem uitgevallen.
Fluiten naar vergoedingen
Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Alkmaar vindt dat wel overtuigend is komen vast te staan dat de man sjoemelde met zijn overuren en zijn baas beledigde. Daarmee had zijn werkgever gegronde redenen om hem op staande voet te ontslaan, en kan hij fluiten naar de geëiste vergoedingen.
De watersportgroothandel moet de man wel nog bijna 1000 euro betalen, als vergoeding van zijn overuren. De omstreden kwartieren werden daar door de rechter overigens vanaf getrokken.