Bij drukke weg of industriegebied

Deze huizen waren ooit onverkoopbaar, maar vliegen nu de deur uit

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Beltman makelaarsDeze huizen waren ooit onverkoopbaar, maar vliegen nu de deur uit
RTL

De woningmarkt is een gekkenhuis en je kunt je bijna niet voorstellen dat dat ooit heel anders was. Door de ligging aan een drukke weg of juist in een heel klein dorpje kreeg je een aantal jaren geleden sommige huizen bijna niet verkocht. Maar nu gaan ze als warme broodjes over de toonbank.

In het derde kwartaal ging circa 80 procent van de woningen boven de vraagprijs weg en het duurde gemiddeld maar 23 dagen voor een woning was verkocht. Dat was volgens makelaarsvereniging NVM de kortste periode ooit.

"Er is sprake van een enorme krapte op de huizenmarkt, ook voor minder courante woningen is er nu makkelijker een nieuwe eigenaar", zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. "Nu wordt alles verkocht", aldus Kees Ritmeester, eigenaar van Iets Anders Makelaars (met vestigingen in Aalten, Ruurlo en Groenlo, in de Achterhoek).

Aan de keuken van deze woonboerderij in Epse moet nog wel wat worden verbeterd.© Beltman makelaars
Aan de keuken van deze woonboerderij in Epse moet nog wel wat worden verbeterd.

Dat geldt voor bijvoorbeeld deze woonboerderij in Epse in de Achterhoek (vraagprijs 500.000 euro). Het interieur moet 'compleet gerenoveerd/gemoderniseerd te worden', aldus de beschrijving en dat is nog zacht uitgedrukt.

Vanuit de woonboerderij in Epse kijk je uit op een druk kruispunt en een stuk grond waar auto's te koop staan.© Beltman makelaars
Vanuit de woonboerderij in Epse kijk je uit op een druk kruispunt en een stuk grond waar auto's te koop staan.

Verder staat het huis aan een drukke weg, het ligt schuin tegenover een benzinestation en tegenover een oud pand, waarvan niet bekend is wat er mee gaat gebeuren, aldus Rinze Addink, eigenaar van Beltmans makelaars, met vestigingen in Ruurlo en Borculo in de Achterhoek. Toch is de woonboerderij al verkocht.

Ook in de provincie Groningen zijn consumenten koopgraag. Vroeger waren makelaars niet zo happig om huizen in het buitengebied van Groningen te koop te zetten. "Nu is het een kwestie van aanmelden en bijna binnen één week verkopen", zegt Hans Berends van makelaar Het Raadhuis in Groningen.

Buitengebied Groningen

Zoals een vrijstaand huis in Schildwolde, ten oosten van de stad Groningen, in de buurt van Slochteren. "Als je in 2014 deze woning had willen verkopen, dan zou ik hebben gezegd 'wacht nog maar even af'", zegt Berends. "Nu is het huis waarschijnlijk binnen een week na de eerste bezichtiging verkocht."

In de buurt van Schildwolde wordt dit jaar nog aardgas uit de grond gehaald.© ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg
In de buurt van Schildwolde wordt dit jaar nog aardgas uit de grond gehaald.

De woning ligt bovenop de bekende gasbel. Volgend jaar stopt in principe de gaswinning in Groningen, maar er zijn wel meerdere aardbevingen in de buurt geweest. Maar dat deert belangstellenden niet. "Eerst werd aan een vraagprijs van 4,5 ton gedacht, toen is besloten er 475.000 euro van te maken. En er zijn al biedingen binnen van bijna vijf ton", aldus Berends.

De provincie wil de Eemshaven verder laten oprukken richting het dorp Oudeschip.© ANP / Hollandse Hoogte / Anjo de Haan
De provincie wil de Eemshaven verder laten oprukken richting het dorp Oudeschip.

Voor een vrijstaand woonhuis in Oudeschip, in het uiterste noordoosten van de provincie Groningen, heeft Berends 25 bezichtigingen gepland. "Dat hadden er ook wel 50 kunnen zijn", zegt hij. Ook bij dit huis zou hij zeven jaar geleden hebben geadviseerd om nog maar een paar jaar te wachten met een bord 'te koop' in de tuin te zetten. "Nu komen belangstellenden uit het midden van het land om een kwartier naar het huis te komen kijken."

Oudeschip, bij de Eemshaven

"Aan de achterzijde van de woning kun je uren turen over het land. Op loopafstand is de Waddenzee bereikbaar", zegt de beschrijving. Maar Oudeschip ligt ook op circa één kilometer van de Eemshaven en de provincie Groningen en Groningen Seaports willen de Eemshaven uitbreiden met 600 hectare. Daardoor zou het industrieterrein tot vlakbij Oudeschip komen. Veel bewoners van het dorp voelen zich overvallen door de plannen.

Zes jaar geleden wilden niemand dit huis buiten Aalten hebben voor vijf ton, nu staan kopers in de rij om de fors meer te bieden dan  de inmiddels veel hogere vraagprijs.© Iets Anders Makelaars
Zes jaar geleden wilden niemand dit huis buiten Aalten hebben voor vijf ton, nu staan kopers in de rij om de fors meer te bieden dan de inmiddels veel hogere vraagprijs.

Huizen in gehuchtjes, met soms 100 huizen of minder, waar eerst iedereen heel hard voorbij reed, worden nu aan de lopende band verkocht, zegt de Achterhoekse makelaar Addink.

"Wij begonnen zes jaar geleden met ons kantoor. Huizen in het duurdere segment stonden toen wel tien tot twaalf jaar in de verkoop, maar nu is het een kwestie van een paar weken", voegt Ritmeester daar aan toe.

'Zes jaar geleden was je blij als met eens in de twee maanden een bezichtiging'

Hij noemt een huis in De Heurne, in de Achterhoek, niet ver van de Duitse grens. Het stond voor bijna zeven ton te koop. Ook noemt hij een huis buiten het veel grotere Aalten, waar een prijskaartje van bijna acht ton aanhing. Op beide huizen werd fors overboden. En dan te bedenken dat voor de Achterhoek het dure segment begint bij zes tot zeven ton, aldus Ritmeester.

Van eens in de twee maanden naar elke twee uur

Er waren volgens hem voor beide panden zo'n 40 aanvragen voor een bezichtiging. "We laten er maar ongeveer 25 langskomen, het kost namelijk veel tijd en meer bezichtigingen heeft geen zin. Zes jaar geleden was je blij als je weer eens een bezichtiging had, eens in de twee maanden", zegt Ritmeester.

Dit huis in Lochem stond sinds 2006 in totaal een kleine zes jaar te koop.© Beltman makelaars
Dit huis in Lochem stond sinds 2006 in totaal een kleine zes jaar te koop.

Om de veel grotere markt voor huizen in het buitengebied verder te illustreren: vorig jaar verkocht Addink een woonboerderij in Lochem, op de grens van de Achterhoek in Gelderland en Salland in Overijssel.

Niet na 5,5 jaar, maar binnen vier maanden verkocht

Het huis met een woonoppervlakte van 358 vierkante meter en op 6570 vierkante meter grond stond begin deze eeuw ruim 3,5 jaar te koop bij andere makelaars, maar er was geen koper, zodat het in 2006 van de markt werd gehaald. Drie jaar geleden werd het uiteindelijk wel verkocht, maar wel nadat er nog eens bijna twee jaar een bord met 'te koop' stond.

Nog eens twee jaar later was de markt veel beter en was er binnen vier maanden een nieuwe eigenaar.

Lees meer over
WoningmarktGroningen