Sinds 2002 hetzelfde

Nieuwe eurobiljetten in aantocht en jij mag (een heel klein beetje) meebepalen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Robin UtrechtNieuwe eurobiljetten in aantocht en jij mag (een heel klein beetje) meebepalen
RTL

We krijgen nieuwe eurobiljetten en de inwoners van de eurolanden mogen meebeslissen hoe ze eruit gaan zien. In 2024 moet het nieuwe ontwerp af zijn.

Dat heeft de ECB (Europese Centrale Bank) vandaag bekendgemaakt.

De afgelopen jaren vonden weliswaar kleine wijzigingen plaats, maar onze bankbiljetten zijn ruwweg nog hetzelfde als januari 2002, toen ze voor het eerste uit de geldautomaten rolden.

Nieuwe biljetten van 100 en 200 euro in omloop
Lees ook

Nieuwe biljetten van 100 en 200 euro in omloop

Adviesgroep

De totstandkoming van de nieuwe ontwerpen is wel een ingewikkeld proces. Zo komt er een adviesgroep met uit elk euroland een expert op een bepaald gebied. Denk aan geschiedenis, natuur- en sociale wetenschappen of technologie.

Voor Nederland zit Alice Themlow in de adviesgroep. Zij is hoogleraar geschiedenis, theorie en sociologie van grafisch ontwerpen en visuele cultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

Thema's

De adviesgroep zal een lijstje met thema's aan de ECB overhandigen en de inwoners van de eurozone kunnen vervolgens hun mening geven. Daarna volgt een ontwerpwedstrijd, waarbij Europeanen wederom kunnen aangeven wat ze er van vinden. Uiteindelijk neemt het dagelijks bestuur van de ECB de beslissing welk thema onze nieuwe bankbiljetten krijgen.

De ECB verwacht in 2024 een definitieve beslissing te nemen over het nieuwe ontwerp. Lagarde zal daar normaal gesproken nog bij zijn. Zij werd namelijk in 2019 benoemd voor een periode van acht jaar.

'Cash nog veel gebruikt'

Volgens de ECB maken consumenten in het eurogebied nog altijd veel gebruik van contant geld. In 2019 was cash het meest gangbare betaalmiddel voor bijvoorbeeld aankopen in winkels.

Ondanks de toename van cashloze betalingen tijdens de pandemie is de vraag naar contant geld volgens de ECB toegenomen. Dat komt vooral doordat contant geld als spaarmiddel wordt gebruikt.

Lees meer over
Christine LagardeECBEuro