Naar het mbo? Met deze studies verdien je het meest
Techniek, transport en zorg. Die studierichtingen leveren je het meeste op als je naar een middelbare beroepsopleiding (mbo) gaat. Koks, kappers en nagelstylistes trekken salarisgewijs aan het kortste eind.
Dat blijkt uit de Keuzegids 2022 voor het mbo. Die komt ieder jaar rond dit tijdstip uit, om scholieren die volgend jaar willen gaan studeren te helpen met het maken van hun studiekeuze.
Breed werkveld
Bij die keuze spelen verschillende factoren een rol. Wat ga je ongeveer verdienen? En kun je direct na je opleiding aan het werk, of loont het om verder te studeren? De Keuzegids geeft antwoord op deze vragen, maar ook informatie over de kwaliteit van het onderwijs.
Een ding is zeker: het vakgebied waarin je het meeste kunt verdienen met een mbo-opleiding, is procestechniek. Oftewel, het omzetten van grondstoffen naar een eindproduct (het proces). Bijna alles om ons heen is op die manier gemaakt, denk aan frisdrank en telefoons, maar ook benzine en kaas. Het werkveld is dus heel breed.
Grootverdieners in het mbo
De Keuzegids bestudeerde de salarissen van mbo'ers die een zogenoemde beroepsopleidende leerweg (BOL) hebben afgerond. Na anderhalf jaar is het salaris van werknemers in de procestechniek het hoogst.
Ook in de sectoren transport en verpleging zijn deze salarissen hoger. Het personeelstekort in de zorg en het gebrek aan vrachtwagenchauffeurs spelen daar een rol in.
Beroepsgroepen die aan de onderkant van het spectrum zitten, zijn onder andere koks, kappers en schoonheidsspecialisten en dierverzorgers. Zij verdienen weliswaar meer dan het minimumloon van bijvoorbeeld 18-jarigen, maar soms minder dan het minimumloon voor volwassenen (21 jaar en ouder).
Lage startsalarissen hebben overigens niet alleen te maken met beroepen in sectoren waar weinig geld te verdienen valt. Het gaat ook om beroepen waar vaak parttime wordt gewerkt, zoals nagelstylistes en kledingwinkelmedewerkers.
Werken of doorleren?
In sommige mbo-sectoren is het financieel gezien een goed idee om verder te studeren, bijvoorbeeld van niveau 2 naar niveau 3. Ook kun je na niveau 4 doorstromen naar een hbo-opleiding. Dat loont onder andere als je rechten, communicatie of verkoop studeert, stelt de Keuzegids.
Verder leren is vaak een goed idee bij administratieve beroepen en communicatiefuncties. Toch is dat lang niet altijd nodig. Er zijn ook veel sectoren die juist praktisch geschoolde mbo'ers willen hebben die meteen aan het werk kunnen. Denk bijvoorbeeld aan vervoer en scheepvaart.
Meer mbo'ers naar zorg
Afgelopen collegejaar is de instroom van mbo-studenten het sterkst gestegen bij opleidingen in zorg en welzijn. De sterkste stijgers waren maatschappelijke zorg, sociaal werk en pedagogisch werk.
Vermoedelijk heeft de huidige lichting studenten meer dan voorgaande generaties aandacht voor het bijstaan van mensen op psychisch en sociaal gebied, denkt de Keuzegids. "Het is bemoedigend dat studiekiezers, ondanks de druk op de zorg, niet terugdeinzen voor een carrière in dit vakgebied."