Afgebeeld op bezorgbusjes

Ontslagen Coolblue-bezorger grijpt naast 25.000 euro portretvergoeding

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© Berlinda van DamOntslagen Coolblue-bezorger grijpt naast 25.000 euro portretvergoeding
RTL

Een ontslagen bezorger van webwinkel Coolblue die staat afgebeeld op tientallen bedrijfsbusjes, heeft een nabetaling van 25.000 euro geëist. Volgens hem schendt zijn voormalige werkgever zijn portretrecht. De kantonrechter veegt zijn eis van tafel.

Begin vorig jaar meldde RTL Z dat Coolblue de bezorger had ontslagen, nadat hij een collega tijdens een ruzie de keel had dichtgeknepen.

Afbeelding op bezorgbussen

Complicerende factor bij het ontslag was, dat de man bleek te zijn afgebeeld op tientallen bezorgbusjes van de webwinkel. Coolblue wilde destijds niet vertellen wat er met de afbeeldingen op de busjes zou gebeuren.

Ontslag voor bekende Coolblue-installateur die keel collega dichtkneep
Lees ook

Ontslag voor bekende Coolblue-installateur die keel collega dichtkneep

Eind 2020 oordeelde een Rotterdamse kantonrechter dat de man geen recht had op de door hem geëiste 10.000 euro aan ontslagvergoedingen. Naar nu blijkt, stapte de man vervolgens naar de rechter om een nog grotere som geld van Coolblue te eisen. Dit keer wegens schending van zijn portretrecht.

Claim van 25.000 euro

Volgens de werknemer was hij in zijn oorspronkelijke arbeidscontract weliswaar akkoord gegaan met het gebruik van zijn beeltenis op de bedrijfsbussen, maar had hij daar bij de verlengingen van zijn contract opnieuw toestemming voor moeten verlenen. Omdat hij dat nooit had gedaan, meende hij aanspraak te kunnen maken op 25.000 euro.

Uit zijn eis blijkt dat de man eveneens figureerde in een promotiefilm van Coolblue op Youtube, over de introductie van elektrische bezorgbusjes door de webwinkel. Dat filmpje is inmiddels offline gehaald.

Rechter verwerpt eis

Coolblue reageerde niet op zijn schadeclaim, zodat de voormalige werknemer vorig jaar opnieuw naar de rechter moest stappen. Daar eiste hij ook 1000 euro per dag dat de webwinkel verder zou blijven rijden met de busjes.

Uit een vandaag openbaar gemaakte uitspraak blijkt dat de Rotterdamse kantonrechter de claim van de man twee weken geleden heeft verworpen. Volgens de rechter heeft Coolblue bij de verlengingen van zijn contract aangegeven dat de arbeidsvoorwaarden hetzelfde bleven, waaronder dus ook het gebruik van zijn portret viel.

Inbreuk levenssfeer

Dat de man Coolblue eind 2020 verzocht om het beeldmateriaal niet meer te gebruiken, kon hem evenmin baten. De kantonrechter erkent dat het gebruik van het portret van iemand een inbreuk kan maken op diens persoonlijke levenssfeer, maar acht het belang van Coolblue groter.

Volgens de webwinkel zouden alleen al de kosten voor vervangende foto's op 36 elektrische bedrijfsbussen 'onredelijk hoog' zijn.

Verstoring bezorging

Bovendien zou de vervanging van het beeldmateriaal de dagelijkse bezorging  'voor lange duur ernstig verstoren', stelde Coolblue in de rechtbank. "Een groot deel van de bezorgservice ligt tijdelijk stil, bestellingen kunnen niet worden geleverd en de logistiek zal moeten worden aangepast."

Coolblue wil geen commentaar geven op de zaak. De advocaat van de werknemer was onbereikbaar voor een toelichting.

Lees meer over
CoolblueOntslagWebwinkel