'Grappig bedoeld'

Defensie mag stagebegeleider ontslaan na ongewenst gedrag

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPDefensie mag stagebegeleider ontslaan na ongewenst gedrag
RTL

Het ministerie van Defensie heeft van de rechter groen licht gekregen voor het ontslag van een luitenant der eerste klasse na een dienstverband van ruim 30 jaar. Als stagebegeleider maakte de man zich schuldig aan grensoverschrijdend gedrag.

De man werkte als engineer netwerkbeheerder bij het commandocentrum van de Koninklijke Luchtmacht in Nieuw Milligen op de Veluwe. In die rol was hij ook actief als stagebegeleider.

Snoepjes-incident

In mei 2019 diende een stagiaire een klacht over de man in. Volgens de jonge vrouw zou de man haar gedurende negen maanden een onveilig gevoel hebben gegeven door in zestien gevallen ongewenst gedrag te vertonen, vaak met een seksuele ondertoon.

Aanvankelijk zou dat zijn gegaan om ongepaste opmerkingen en seksueel getinte grapjes, later ook om schoppen tegen de billen en masseren van schouders. Ook zou hij een snoepje in de mond van de stagiaire hebben gestoken, terwijl hij aan haar haar trok.

Ontslag aangezegd

Dat was voor de stagiaire de spreekwoordelijke druppel, die leidde tot de klacht. Na een onderzoek werd de man eind dat jaar ontslag aangezegd. Toen het bezwaar van de man daartegen intern werd verworpen, stapte hij naar de rechter.

Zo vaak komt seksueel ongewenst gedrag voor op jouw werkvloer
Lees ook

Zo vaak komt seksueel ongewenst gedrag voor op jouw werkvloer

Volgens de man is het ontslag veel te streng, mede omdat er geen sprake zou zijn geweest van wangedrag, maar hooguit in enkele gevallen van norm-overschrijdend gedrag.

Waarschuwing

Hij vindt dat zijn werkgever had kunnen volstaan met een schorsing of een waarschuwing, en hem de gelegenheid had moeten geven zijn gedrag te verbeteren. Daarbij wijst hij onder meer op het geval van majoor Marco Kroon, die ondanks een veroordeling bij Defensie kon blijven werken.

Ook legde de man een deel van de verantwoordelijkheid bij de stagiaire, omdat zij lang had gewacht met het delen van haar gevoelens van onveiligheid. Ook Defensie zou medeschuldig zijn aan de situatie, omdat niet was gekozen voor een andere begeleiding van de stagiaire, die als enige vrouw in een technische omgeving werkte en vaak met de stagebegeleider alleen was.

Verweer verworpen

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de rechtbank Den Haag het verweer vorige maand heeft verworpen. Daarbij baseerde de rechtbank zich op het feit dat de stagebegeleider de gedragingen grotendeels erkende, hoewel hij ze anders beoordeelde.

Door zijn gedragingen af te doen als onschuldig, miskende de officier volgens de rechtbank 'dat deze niet passen in een werkrelatie, en al helemaal niet gelet op de hiërarchie tussen hem als de ervaren, oudere opleider en zijn aanzienlijk jongere stagiaire die van hem afhankelijk is'.

Volgens de rechter had de officier zijn eigen verantwoordelijkheid, en is de zaak van Marco Kroon niet vergelijkbaar.

Persoonlijk ingrijpend

Wel erkent de rechter dat het ontslag persoonlijk ingrijpende gevolgen heeft voor de officier. Zo moest de man een baan met minder goede arbeidsvoorwaarden accepteren.

Ook zal hij door zijn vertrek bij Defensie niet meer met zijn zestigste met pensioen kunnen, en daardoor minder vrije tijd kunnen doorbrengen met zijn gehandicapte vrouw.

Desondanks vindt de rechtbank de straf niet disproportioneel. Het ontslag blijft daardoor in stand, en de stagebegeleider moet zijn voormalige werkgever bijna 2000 euro aan juridische kosten vergoeden.

Lees meer over
Ministerie van DefensieOntslagSeksueel grensoverschrijdend gedrag