Prijs voor variabel energiecontract mogelijk tussentijds verhoogd
De gasprijs tikte deze week een record aan. In principe verhogen energiemaatschappijen hun prijzen voor consumenten met een variabel contract twee keer per jaar, maar afgelopen jaar deden sommige bedrijven dat al eerder. De drie grote energieaanbieders sluiten het niet uit.
De gasprijs ging gisteren door het dak en bereikte even een prijs van bijna 200 euro per kilowattuur. Dat is het hoogste niveau ooit. Veel energiebedrijven passen normaal gesproken hun tarieven per 1 januari en per 1 juli aan, maar Vandebron en Innova deden dat afgelopen najaar al per 1 november.
"Wellicht dat sommige energiebedrijven hun prijzen nu ook eerder verhogen, het zou me niet verbazen", zegt Tomas Bleker, energiespecialist van prijsvergelijker Pricewise.
'Geen 100 procent zekerheid'
Sommige van de drie grote energieleveranciers, Vattenfall, Eneco en Essent, zeggen niet te kunnen uitsluiten dat tussentijds de tarieven omhoog zullen gaan.
"We werken met verschillende scenario's, de kans is heel erg klein, maar ik kan niet met 100 procent zekerheid zeggen dat de prijzen niet tussentijds worden aangepast", zegt woordvoerder Maureen Veurman van Essent. "We gaan er in principe vanuit dat de prijzen voor variabele contracten per 1 juli worden aangepast."
'De markt is zo volatiel'
"Tot nu toe hebben we de energieprijzen voor variabele contracten niet tussentijds gewijzigd, maar het is moeilijk te zeggen of we dat wel gaan doen, de markt is zo volatiel", zegt Robert Portier, woordvoerder van Vattenfall. Of een tussentijdse verhoging kan worden uitgesloten wil hij niet zeggen: "Dat is speculeren."
Woordvoerder Edwin Van de Haar van Eneco wil geen antwoord geven op de vraag of het energiebedrijf overweegt, of uitsluit, dat de tarieven voor 1 juli worden bijgewerkt.
Voordeel van groot zijn
Het is volgens Bleker een logische gedachte dat kleinere spelers eerder genoodzaakt zijn om tussentijds hun prijzen aan te passen.
De grotere energiebedrijven hebben namelijk van oudsher relatief veel consumenten die al langer klant zijn, zegt hij. Daardoor is het voor hen makkelijker om hun vraag naar energie te voorspellen.
'Ik kan niet met 100 procent zekerheid zeggen dat de prijzen niet tussentijds worden aangepast'
De kleinere spelers moeten het meer van actieaanbiedingen hebben om klanten binnen te halen en een relatief groot deel van hen stapt geregeld over. Het is voor kleinere energiebedrijven dus lastiger om de vraag naar energie van consumenten in te plannen, aldus Bleker.
'Meer vet op de botten'
Als je als energiebedrijf te weinig energie hebt ingekocht via contracten en je moet extra inkopen, dan is dat bij stijgende marktprijzen een nadeel. Je moet immers tegen een hogere prijs inkopen dan je aan consumenten berekent.
Omgekeerd kan het ook een nadeel zijn als je juist te veel hebt ingekocht en de prijzen dalen. Je moet dan je overschot tegen lagere prijzen verkopen.
Grotere energiebedrijven hebben mogelijk ook meer vet op de botten, dan kleinere, denkt Bleker. Daarbij speelt volgens hem mee dat de klanten met een variabel tarief net wat meer betalen dan klanten die via een actie zijn binnengekomen. Daardoor hebben grotere energiebedrijven de afgelopen jaren meer reserves kunnen opbouwen.
Innova: 'Risico als kleine partij'
Innova zei dat afgelopen jaar ook met zoveel woorden, toen het tussentijds de prijzen verhoogde. "Wij zijn genoodzaakt de extra tariefwijziging in te zetten, omdat wij als relatief kleine partij risico lopen met variabele contracten. De inkoopprijzen voor variabele tarieven liggen een stuk hoger dan de huidige marktprijs en bovendien is het lastig te voorspellen tot wanneer variabele klanten bij ons blijven."
Innova zegt pas maandag te kunnen reageren op vragen van RTL Z of het tussentijds de prijzen wil aanpassen.
Voor Vandebron geldt dat de manier van inkopen inmiddels is aangepast, zegt woordvoerder Mart Vonk. "Je kunt het nooit helemaal uitsluiten, maar daardoor is het hoogst onwaarschijnlijk dat we eerder dan 1 juli de prijzen moeten verhogen", zegt Vonk. Het bedrijf is sinds ruim twee jaar onderdeel van Essent.
'Vast is vast'
In tegenstelling tot variabele contracten, worden de tarieven bij vaste contracten voor gas en elektriciteit overigens niet aangepast, zeggen de woordvoerders van Eneco, Vattenfall en Essent. "We hebben immers een contract", zegt Portier.
"Als we een contract sluiten met een consument voor, zeg, twee jaar, dan zorgen we ervoor dat wij ook die prijs met onze gasleverancier hebben afgesproken", aldus Van de Haar. Het energiebedrijf loopt dus niet het risico dat het straks meer moet betalen aan de gasleverancier, dan het zelf aan een consument in rekening kan brengen.
Bij de drie grote energieconcerns kun je nu overigens, vanwege de sterk fluctuerende energieprijzen, geen vaste contracten afsluiten, alleen variabele.