Ontslagclaim 1,1 miljoen afgewezen

Directeur moet weg na seksueel wangedrag: 'Lig je in bed op je rug, of zit je bovenop?'

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© GettyDirecteur moet weg na seksueel wangedrag: 'Lig je in bed op je rug, of zit je bovenop?'
RTL

Een logistiek bedrijf uit Moerdijk mag een vestigingsdirecteur ontslaan omdat hij seksueel getinte opmerkingen maakte, fysiek intimiderend gedrag vertoonde en medewerkers op een ongewenste wijze aanraakte. De man ontkent, maar de kantonrechter gelooft daar weinig van.

De vestigingsdirecteur werkte sinds 1992 voor diverse voorlopers van het bedrijf, dat tegenwoordig valt onder de logistieke dienstverlener DSV Solutions. Dat is op zijn beurt weer onderdeel van de Deense transport- en magazijngigant DSV.

Seksueel grensoverschrijdend

Bij 'zijn' vestiging stuurde de man ruim honderd werknemers aan. In september ontving het bedrijf een brief van een medewerkster, die klaagde over autoritair handelen en seksueel grensoverschrijdend gedrag van de directeur.

Nadat zijn werkgever verschillende medewerkers en de vestigingsdirecteur hierover had gehoord, werd de man geschorst. De directeur liet het bedrijf echter weten zich op geen enkele manier te herkennen in de beschuldigingen.

Waslijst

Na verder onderzoek stapte DSV Solutions naar de rechter om de man te kunnen ontslaan, onder meer wegens seksuele intimidatie en aanranding.

Daartoe verzamelde het bedrijf onder meer de ervaringen van vijf vrouwelijke werknemers, wat een waslijst aan seksueel grensoverschrijdend gedrag opleverde.

Zo vaak komt seksueel ongewenst gedrag voor op jouw werkvloer
Lees ook

Zo vaak komt seksueel ongewenst gedrag voor op jouw werkvloer

Zo zou de vestigingsdirecteur een medewerkster hebben gevraagd naar haar onderbroeken en cupmaat. Ook zou hij eens steeds dichter tegen haar aan zijn gaan staan en daarbij hebben gezegd dat hij benieuwd was hoe zij daarop zou reageren. En op haar verjaardag zou hij haar bips hebben betast.

Gulp opengeritst

Een andere medewerkster zou hij hebben gevraagd waar zijn met handgel ingesmeerde vingers op leken. Toen zij zei dat niet te weten, zou hij zijn gulp hebben opengeritst met de woorden 'zullen we het even vergelijken?'

Een derde medewerker vertelde hoe de directeur haar had vastgegrepen en tegen twee klanten 'zijn sterspeler' had genoemd. Toen de vrouw zich van hem los wist te maken, zei de man dat zij waarschijnlijk ongesteld was.

In de kluisjesruimte zou de directeur deze medewerkster herhaaldelijk de weg hebben versperd, zodat zij zich fysiek langs hem heen moest wurmen.

Goed uitzicht

Ook zou de directeur tegen haar hebben gezegd dat hij zich geen beter uitzicht kon wensen toen zij eens voorovergebogen over een pallet stond. Toen zij daartegen bezwaar maakte, waarschuwde hij dat ze beter op haar woorden kon letten.

Tegen nog een andere medewerkster zou de man hebben gezegd dat hij geen seks met haar zou durven hebben, omdat hij bang was dat zij zou breken.

Hetze

Voor de rechtbank herhaalde de man zich niet in de beschuldigingen te herkennen. Wel erkende hij over alles grappen te maken, ook seksueel getinte grappen. Volgens hem was er sprake van valse verklaringen als gevolg van een hetze tegen hem, die door een medewerkster was opgezet.

De directeur zei niet te kunnen terugkeren bij het bedrijf na de volgens hem onterechte beschuldigingen. Wel eiste hij een reguliere ontslagvergoeding van bijna 100.000 euro. Daarnaast eiste hij een schadevergoeding van één miljoen euro wegens onterecht ontslag, en de afkoop van zijn optiepakket.

Verweer niet aannemelijk

Uit een deze week openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Dordrecht weinig van het verweer van de directeur gelooft. Volgens de rechtbank is het 'niet aannemelijk dat een zo grote groep personen uit verschillende lagen van de organisatie dergelijke zeer belastende verklaringen zou afleggen'.

Daarmee heeft de werkgever volgens de kantonrechter voldoende aannemelijk gemaakt dat het wangedrag heeft plaatsgevonden. Dat gedrag achtte de kantonrechter vervolgens verwijtbaar genoeg om de vestigingsdirecteur te ontslaan.

Geen ontslagvergoedingen

DSV Solutions mag de man daarom op straat zetten, zonder hem een ontslagvergoeding te betalen. Ook kan de directeur fluiten naar de schadevergoeding van één miljoen, en verliest hij zijn optiepakket.

De advocate van de ex-directeur Sandra Verberk reageerde niet op een verzoek om commentaar. Woordvoerder Erwin Peeters van DSV zegt dat het bedrijf niet op de zaak wil reageren.

Lees meer over
DSVOntslagSeksueel grensoverschrijdend gedrag