'Maar één geschikt huis per maand'

Oudere wil wel plek maken op woningmarkt, maar er is weinig keus

Door RTL Z··Aangepast:
© RTL ZOudere wil wel plek maken op woningmarkt, maar er is weinig keus
RTL

Als senioren nu verhuizen naar een appartement en hun eensgezinswoning verkopen, dan kunnen jonge gezinnen daar weer intrekken en is een deel van het woningprobleem opgelost. Maar voor veel ouderen is het niet zo makkelijk om iets geschikts te vinden.

Veel jonge gezinnen, die nu in bijvoorbeeld een appartementje wonen, zoeken een groter huis, met meerdere slaapkamers en een tuin. Maar in dat soort huizen wonen nu vaak nog senioren.

Die mensen, waarvan de kinderen al het huis uit zijn, hebben zoveel ruimte eigenlijk helemaal niet meer nodig. Ze zouden dan ook graag verhuizen naar een kleinere woning, die geschikt is voor senioren. Dat kan dan zorgen voor meer doorstroming op de woningmarkt. Maar ja, die huizen die senioren zoeken worden veel te weinig gebouwd.

Veel 55-plussers verhuizen niet maar verbouwen, doorstroom stokt
Lees ook

Veel 55-plussers verhuizen niet maar verbouwen, doorstroom stokt

Ouderen blijven daardoor in hun grotere, duurdere, woning zitten. Tegelijkertijd is het heel populair om voor starters te bouwen, maar als je alleen voor hen bouwt, dan kunnen zij daarna ook nergens heen. Alles zit dus op slot, aldus de NVM.

'Lastig om iets te vinden'

Dat het lastig is iets te vinden, en daarmee plaats te maken voor jonge gezinnen, merken Piet Dekkers en zijn vrouw uit Prinsenbeek. Zij willen niets liever dan verhuizen, mede omdat de vrouw van Dekker minder mobiel is, maar het lukt niet.

"Het is niet zo dat er elke week zes tot zeven geschikte appartementen langskomen, eentje per maand, hooguit, misschien nog niet eens", aldus Dekker.

Piet Dekker bij zijn huidige woning.© RTL Z
Piet Dekker bij zijn huidige woning.

Nu hebben hij en zijn vrouw wel wat wensen. Want ze laten hun eengezinshuis met tuin na ruim 40 jaar achter. Zo willen ze een gelijkvloerse woning, mét een tuintje, of een flink balkon, waar meer dan slechts twee stoelen op passen. 

Veel vraag, dus wordt er overboden

"Je ziet dat wij een hele lijst op kantoor hebben, van senioren die in een specifiek appartementencomplex met extra faciliteiten willen gaan wonen", zegt Josien Visser - van Dort, gespecialiseerd in woningen voor senioren bij Mechel makelaardij in Breda. Als de woningen die senioren willen er zijn, dan zijn ze ook zo weer weg, zegt zij.

Dat betekent dus dat er, net als bij de meeste andere huizen, wordt overboden. De vraagprijs van een gemiddeld appartement voor ouderen is 3,5 ton, maar doordat er wordt overboden, gaat de uiteindelijke prijs richting de vier ton.

Maar Piet en zijn vrouw geven niet op. Ze zijn ervan overtuigd dat het gaat lukken, "over twee jaar, drie jaar, vier jaar, geen idee.  Als er morgen iets op ons pad komt, dan zullen we toehappen. Maar anders blijven we rondneuzen."

Lees meer over
NVMWoningmarktHuizenprijzen