Minder overboden

Huizenmarkt koelt af: steeds meer jongeren kopen een huis

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse hoogte / Peter HilzHuizenmarkt koelt af: steeds meer jongeren kopen een huis
RTL

Het lukt steeds meer jongeren om een huis te kopen. In de maanden juli tot en met september was er een afname in het aantal hypotheekaanvragen, maar jongeren tot 35 jaar wilden juist wel vaker een hypotheek.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van hypotheekadviseur De Hypotheker. Het aantal hypotheekaanvragen door potentiële huizenkopers tot en met 35 jaar nam in het derde kwartaal toe met 13 procent in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar.

De afkoelende woningmarkt werkt in hun voordeel, aldus De Hypotheker. "Daardoor stijgt het woningaanbod en steeds meer jonge huizenkopers lijken hierdoor weer een voet tussen de deur te krijgen, ook omdat er minder wordt overboden en ze minder eigen geld hoeven mee te nemen", zegt Carina Kloet, woordvoerder van De Hypotheker.

Rabobank: huizenprijzen gaan eind 2023 dalen
Lees ook

Rabobank: huizenprijzen gaan eind 2023 dalen

De huizenprijzen in de Randstad zijn te hoog voor veel jonge huizenkopers, zodat ze vaak uitwijken naar de omliggende gebieden voor het kopen van een woning, aldus Kloet. Ook kiezen huizenkopers vaker voor een kortere rentevast periode, wat een drukkend effect heeft op de hypotheekrente, zegt zij.

Minder oversluitingen

Tegenover de grotere belangstelling van jongeren, staat dat Nederlanders die al een woning hebben veel minder aanvragen doen om hun hypotheek over te sluiten. Er is sprake van een daling van 72 procent.

Dat komt doordat de hypotheekrente is gestegen en de afgelopen jaren sloten huizenbezitters hun hypotheek juist over om te profiteren van de gedaalde rente.

Je gaat uiteraard alleen je hypotheek oversluiten als je daardoor een lagere rente gaat betalen en nu is dat veel minder vaak het geval.

Lager hypotheekbedrag

Doordat de hypotheekrente is gestegen, kunnen huizenkopers over het algemeen minder geld lenen. Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning daalde in het derde kwartaal dan ook van 324.000 euro tot 309.000 euro.

Dit wijst erop dat de huizenmarkt geleidelijk aan het afkoelen is, aldus De Hypotheker. De daling van het gemiddelde hypotheekbedrag was het grootst in Limburg (-9 procent) en Noord-Holland (-8 procent).

In vier provincies steeg het gemiddelde hypotheekbedrag overigens: in Groningen (+7 procent), Drenthe (+5 procent), Overijssel (+2 procent) en Zeeland (+9 procent). Dit komt doordat de huizenprijzen in deze gebieden gunstiger zijn dan in de Randstad, aldus Kloet.

Er zijn nog wel flinke verschillen in het gemiddelde hypotheekbedrag. Zo is dat in Noord-Holland, ondanks de recente daling nog 350.000 euro, terwijl het in Zeeland (na de recente stijging) nog 'slechts' 265.000 euro is.

Animo voor verbouwing stijgt niet zo snel

Het aantal aanvragen in het derde kwartaal voor een hypotheek voor een verbouwing, of om een woning te verduurzamen, steeg met 9 procent. Maar die toename is wel minder dan in het tweede kwartaal, toen deze nog 48 procent was. Dat komt doordat de kosten voor bouwmaterialen zoals hout zijn gestegen.

Verder zorgen personeelstekorten ervoor dat consumenten langer moeten wachten tot een aannemer tijd heeft. Ook stellen woningbezitters vaak grote veranderingen uit vanwege de hoge inflatie en omdat ze bang zijn voor een recessie.

In onderstaande video zie je of er een daling op komst is in de woningmarkt:

Lees meer over
De HypothekerHypotheekHypotheekrenteNationale Hypotheek GarantieWoningmarkt