Huizen met een laag energielabel steeds moeilijker te verkopen
"Wat is het energielabel van het huis? Dat is tegenwoordig de eerste vraag die huizenkopers stellen bij een bezichtiging", zegt NVM-makelaars Rieks van den Berg. Door de hoge energieprijzen zijn woningen met een laag energielabel steeds minder geliefd. De verschillen tussen woningen met een hoog en laag label worden steeds groter, blijkt uit een analyse van RTL Nieuws.
In het derde kwartaal van 2022 leverde een woning met een energie label A doorsnee 7 procent meer op dan een woning met een label F. Een jaar eerder was dit verschil slechts 2 procent, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) die RTL Nieuws heeft opgevraagd.
"We zijn wakker geschud door de hoge gas- en elektriciteitsprijzen. Nu we de hoge energiekosten in onze portemonnee voelen moeten we wel gaan nadenken over energielabels", zegt Rieks van den Berg, bestuurslid bij NVM wonen en makelaar.
Energielabel steeds belangrijker
Duurzaamheid is een 'hot item' geworden, zegt de Utrechtse Makelaar Dagmar Daae. "Voorheen keek niemand naar het energielabel en nu wil iedereen weten wat het gas- en elektraverbruik is." Makelaar Daan Kardol in Rotterdam: "Een halfjaar geleden was je allang blij als je een huis had. Nu wegen kopers vaker af wat een laag energielabel met zich meebrengt qua lasten en investeringen."
Welk energielabel heeft jouw huis?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Hoe beter de isolatie van een huis, hoe hoger het label. Het energielabel loopt van klasse A++++ (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Wil je weten of jouw woning een gunstig energielabel heeft? Op de website van Milieucentraal staat een handige tool.
Langer te koop
Huizen met een laag energielabel staan nu langer te koop dan een jaar geleden, blijkt uit de cijfers. Wil je een woning verkopen met label A? Dan duurt het doorsnee 25 dagen voordat de woning verkocht is. Bij een woning met een F-label is dit 28 dagen en bij een woning met een G-label 30 dagen.
Dit merkt ook Van den Berg. "Voor nieuwbouwwoningen moet ik gewoon nog een inschrijving organiseren, maar met oude huizen met een laag energielabel moet ik echt gaan leuren."
De verkooprijs per vierkante meter van woningen met een A label ligt vaak hoger dan woningen met een D, E, F of G label. Maar hoeveel een huis oplevert, hoe lang de doorlooptijd is en hoe vaak er wordt overboden is ook afhankelijk van het type woning.
De vraag naar hele karakteristieke woningen zoals jaren 30 woningen is nog steeds heel groot. Daarom lijkt het energielabel hier volgens de makelaars een minder grote rol te spelen.
In de onderstaande grafiek is per type woning en per label te zien wat de doorsnee prijs per vierkante meter is. Klik op het tabblad om de verschillende woningtypes te bekijken.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
In de cijfers is te zien dat woningen met label C vaak goedkoper zijn. Dit komt omdat woningen met energielabel C meestal gebouwd zijn in de jaren 70 of 80 en minder populair zijn.
Meer overbiedingen op duurzame huizen
Voor het eerst sinds lange tijd begint ook het aantal huizen waarop wordt overboden af te nemen. De daling is zichtbaar bij alle energielabels. Maar ook hier zie je: hoe hoger het energielabel, hoe vaker er wordt overboden.
"Als ik een mooi appartement in de verkoop heb is die binnen een week weg en flink boven de vraagprijs verkocht", zegt Van den Berg. Bij oudere woningen met een laag energielabel gebeurt dit nu minder vaak volgens hem.
In de grafiek hieronder is per label te zien hoe vaak er op een woning wordt overboden. Het aantal overbiedingen loopt harder terug bij woningen met een laag label dan met een A label.
Aantal overbiedingen per label
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Hoe gaat het verder?
Van den Berg ziet de toenemende vraag naar energielabels als een blijvende verandering. Toch hoef je je niet direct zorgen de maken als je een huis hebt met een laag label. "Maar je moet er wel rekening mee houden dat het langer gaat duren."
Volgens Daae kan het in veel gevallen dan ook lonen om bij de verkoop van je huis een nieuw energielabel aan te vragen als je in de tussentijd veel veranderingen hebt doorgevoerd. "Als je van een D label naar een B gaat kan het echt uitmaken in de verkoopresultaten en de snelheid."
Verantwoording
Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van woningmarktdata die door de NVM/Brainbay is aangeleverd. De onderzoeksredactie heeft deze data vervolgens geanalyseerd. Er is voor het hele land per type woning en per kwartaal gekeken wat de transactieprijs per vierkante meter is, hoeveel er is overboden, wat de doorlooptijd is en hoe zich dit het afgelopen jaar ontwikkeld heeft.
In de cijfers van het derde kwartaal van 2022 zijn alleen transacties van definitief verkochte woningen meegenomen. De woningen die onder voorbehoud zijn verkocht tellen hier nog niet in mee.