Jongere vrouwen

Manager die Tinder-veroveringen besprak, raakt zijn baan kwijt

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPManager die Tinder-veroveringen besprak, raakt zijn baan kwijt
RTL

Een manager van een restaurantketen raakt zijn baan kwijt, omdat hij veelvuldig zijn date- en liefdesleven besprak met vrouwelijke collega's. Volgens de rechter verdient het ontslag 'geen schoonheidsprijs', maar heeft de man toch geen recht op zijn geëiste ontslagpremie van zo'n 78.000 euro.

Dat blijkt uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Amsterdam.

Liefdesleven

De 51-jarige man ging in mei van dit jaar aan de slag als manager bij horecabedrijf Restaurant Company Europe (RCE) in Amstelveen, het moederbedrijf van restaurantketens als Happy Italy en Loetje.

Afgelopen zomer dienden drie vrouwelijke collega's een klacht in bij het bedrijf, omdat de man hen veelvuldig lastig zou vallen met verhalen over zijn date- en liefdesleven. Volgens zijn collega's zou hij daarbij steeds hebben benadrukt te vallen op veel jongere vrouwen omdat hij 'jong van geest' is, en zou hij details over zijn seksuele ervaringen hebben gedeeld.

Tinder-dates

Volgens de meldingen zou de manager alle drie de collega's onder meer te pas en te onpas hebben verteld over zijn Tinder-dates. Daarbij zou hij hen ook regelmatig foto's hebben laten zien van zijn veel jongere veroveringen en exen, die tussen de 20 en begin 30 waren.

Zo vaak komt seksueel ongewenst gedrag voor op jouw werkvloer
Lees ook

Zo vaak komt seksueel ongewenst gedrag voor op jouw werkvloer

De man vertelde een van de collega's al tijdens hun kennismakingsgesprek  over zijn net gestrande relatie. Bij de tweede ontmoeting kwam een 'Tinder-date met een jonge meid' ter sprake. "Ik vond het heel vreemd dat een net nieuw begonnen manager deze informatie ongevraagd deelt met een collega", aldus de vrouw.

Ongemakkelijk

Signalen dat zijn vrouwelijke collega's zijn ontboezemingen onplezierig vonden, pikte de manager niet op. Dat zorgde regelmatig voor ongemakkelijke situaties op kantoor.

Ook leidde dat er volgens de vrouwen toe dat zij hun eigen gedrag gingen aanpassen. Zo hielden zij de deur open bij een-op-een gesprekken, gingen in vergaderingen zo ver mogelijk van de man af zitten en hielden rekening met hun kledingkeuze.

Onveilig

Eind augustus riep het restaurantbedrijf de manager ter verantwoording. Tijdens dat gesprek zette de werkgever de man op non-actief, en liet weten afscheid van hem te willen nemen. Omdat de manager dat niet accepteerde, stapte de werkgever naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Volgens het horecabedrijf had de manager zich 'ongepast en ontoelaatbaar' gedragen door veel jongere vrouwelijke medewerkers 'ongevraagd en herhaaldelijk lastig te vallen met zijn seksdates en seksuele ervaringen en voorkeur voor veel jongere vrouwen, waardoor de medewerkers zich onveilig voelden'.

Leven en liefde

De manager betoogde voor de rechtbank niets verkeerds te hebben gedaan. Hij erkende graag met collega's te spreken 'over het leven en de liefde', en te hebben gedacht dat dat wederzijds was. Hij vond dat juist het horecabedrijf verkeerd had gehandeld door hem niet te waarschuwen en geen verbeterkansen te geven.

Omdat de arbeidsrelatie inmiddels zo verstoord was geraakt, wilde de manager zijn baan niet meer terug. Wel eiste hij wegens ernstig verwijtbaar handelen van zijn werkgever een reguliere transitievergoeding en een vertrekpremie van bijna 78.000 euro.

Oordeel kantonrechter

De Amsterdamse kantonrechter oordeelde eerder deze maand dat de werkgever na de meldingen van de drie vrouwen 'volledig terecht' tot actie over ging. 'Ongewenste (seksuele) intimidatie op de werkvloer is een ernstige zaak', waarbij 'een directe, voortvarende aanpak soms nodig is om erger te voorkomen'.

Toch vindt de kantonrechter dat de werkgever in dit geval te snel en te hard ingreep. Het horecabedrijf had na de meldingen beter onderzoek moeten doen naar de inhoudelijke juistheid ervan.

Ook had het bedrijf de manager moeten waarschuwen dat dergelijk gedrag niet wordt getolereerd, en een poging kunnen doen te lucht tussen de werknemers te klaren. Als dat niet had geholpen, had het bedrijf de man alsnog kunnen ontslaan.

Geen 78.000 euro

Maar hoewel het horecabedrijf met de manier van ingrijpen 'geen schoonheidsprijs' verdient, levert dat de manager weinig op. De werkgever handelde volgens de kantonrechter weliswaar verwijtbaar, maar niet 'ernstig verwijtbaar'.

Daarom kan de manager geen aanspraak maken op de door hem geëiste extra ontslagpremie van 78.000 euro. Hij krijgt alleen een transitievergoeding, van nog geen 1600 euro. De kantonrechter houdt rekening met de geldende opzegtermijn, en ontbindt de arbeidsovereenkomst per begin februari.

Respectvol

Advocaat Jan Willem Aartsen van de werknemer laat weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak. "Er is geen feitenonderzoek door de werkgever geweest, waardoor de aantijgingen helemaal niet vaststaan. Zo heeft mijn cliënt niet eens een Tinder-profiel. Hij heeft op een respectvolle manier over dates gesproken, maar niet over seksuele veroveringen."

Door zijn cliënt te beschuldigen van #MeToo-achtig gedrag en gelijk over te gaan tot ontslag heeft het bedrijf volgens Aartsen wel degelijk 'ernstig verwijtbaar' gehandeld. "Dit is bij uitstek een voorbeeld van hoe een zogenaamde me-too aantijging kan ontsporen." Zijn cliënt overweegt in hoger beroep te gaan.

De advocaat van de werkgever belde niet terug voor een toelichting.

Lees meer over
Restaurant Company EuropeTinderOntslagLiefdeZ link in bio