Binnenland

Een beter klimaat begint op je bord: zo eet je milieuvriendelijk

Door Ann-Lynn Hamelink··Aangepast:
© ANPEen beter klimaat begint op je bord: zo eet je milieuvriendelijk
RTL

Vlees is fout, melk een misser en kaas is killing voor het milieu. Dat blijkt uit een rapport van het RIVM. Willen we de klimaatdoelstellingen halen en dus veel minder CO2 uitstoten, dan moeten we niet alleen minder eten, maar ook anders eten.

Maar hoe doe je dat? Op welke manier draag je zelf het meeste bij aan een beter milieu? RTL zocht dat uit samen met Milieucentraal. We nemen twee basismaaltijden bestaande uit aardappelen, vlees en groente. De ene maaltijd is een stuk milieuvriendelijker dan de andere.



Thumbnail

Vleesvervangers

Door de steak en peultjes te vervangen ben je al een eind op de goede weg. Maar het kan nog beter: vervang de kip door een vegaburger. Dan daalt de CO2-uitstoot van 15,6 kilo van de eerste maaltijd naar 0,7 kilo. Dat scheelt net zoveel CO2-uitstoot als een rit met de auto van ongeveer 70 kilometer. Kies je voor kip in plaats van de vegaburger dan is dat dat te vergelijken met een autorit van bijna 60 kilometer.

Met een aantal simpele aanpassingen kan een avondmaaltijd dus een stuk milieuvriendelijker worden.



Thumbnail

Kip beter voor milieu dan koe

Het ene stukje vlees is ook het andere niet. Het vervangen van een lamsbout of runderlap door kalf of kalkoen scheelt 25 kilo CO2-uitstoot. Dat heeft onder te maken met de hoeveelheid voeding die verschillende dieren nodig hebben. Voor 1 kilo kip is 2 kilo aan plantaardig voer nodig. Voor 1 kilo vlees van een koe is 19 kilo plantaardig voer nodig. 

Nog een voorbeeld: volgens Milieucentraal zorgt het wekelijks eten van een biefstuk met een gezin voor bijna net zoveel CO2-uitstoot als het volledige stroomverbruik van een heel huishouden. Ter vergelijking: ruim 40 bomen moeten daar een jaar lang voor groeien.

Voor groente en fruit ligt het wat ingewikkelder. Want kies je voor fruit uit kas of fruit dat per vliegtuig naar Nederland komt. Milieucentraal heeft daarom een eigen groente en fruitkalender om te zien waar hoe duurzaam je keuze is. 

Lees meer over
VleesprijzenVoedsel