Nieuws

Concurrentiebeding steeds vaker in arbeidscontract

Door Puck Scheres··Aangepast:
Concurrentiebeding steeds vaker in arbeidscontract
RTL

De arbeidsmarkt trekt aan en goede werknemers worden schaars. Je ziet een leuke baan bij een andere werkgever en wilt overstappen naar de concurrent. Maar dat kan zo maar niet! Je hebt in je contract een concurrentiebeding staan en dat komt steeds vaker voor.

Werkgevers nemen een concurrentiebeding op in een arbeidscontract, omdat ze willen voorkomen dat hun werknemers specifieke kennis, klanten of opdrachtgevers meenemen naar een nieuwe baas. Denk bijvoorbeeld aan kappers, makelaars of journalisten.

Bijna een vijfde van alle werknemers heeft nu zo’n concurrentiebeding in zijn of haar contract staan, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit 2015. En bijna 19 procent weet niet dat zo’n bepaling in z'n contract is opgenomen.

Opvallend

De verschillen tussen de verschillende sectoren zijn groot. Zo heeft ruim de helft van de werknemers in de informatie-en communicatiebranche een concurrentiebeding in zijn of haar contract. Ook makelaars en projectontwikkelaars (41 procent) en in de financiële sector (38 procent) scoren hoog. Daartegen is bij 'slechts' 2 procent van de ambtenaren een dergelijke bepaling opgenomen.

Dit is best opvallend, want sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid op 1 juli 2015 is het in principe niet meer toegestaan om in tijdelijke arbeidsovereenkomsten een concurrentiebeding op te nemen. Maar bij iedere wet zijn er uitzonderingen.

Onderbouwing verplicht

Zo is het in 'zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen' toch mogelijk om een concurrentiebeding op te nemen in een tijdelijk contract. Dit moet echter wel schriftelijk onderbouwd worden. Zonder motivering geldt het beding niet.

Chris Nekeman, advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht benadrukt dat werkgevers wel degelijk in hun recht staan. "Je hoort vaak op feestjes: 'het staat er wel in, maar het is niet zo veel waard. De werkgever kan je er toch niet aan houden.'", legt hij uit. "Dat is niet waar. Hij kan je er wel degelijk aan houden."

500 euro per dag

Tineke Schaper kan daarover meepraten. De zumbalerares werd keihard geconfronteerd met haar concurrentiebeding. Ze gaf vijftien jaar les bij een sportschool en wilde voor zichzelf beginnen, maar haar oude werkgever stak hier een stokje voor.

"Ik wist dat het in mijn contract stond, maar ik dacht dat het niet rechtsgeldig was", vertelt Schaper. "Ik mocht in een straal van 15 kilometer geen les geven, anders kreeg ik een boete van 500 euro per dag." Noodgedwongen moest de zumbadocent een half jaar wachten voor ze weer les kon geven.

Arbeidsmarkt flexibeler

Het concurrentiebeding staat haaks op de wens van werkgevers om de arbeidsmarkt steeds flexibeler te maken. Werkgevers willen makkelijker personeel ontslaan, maar stellen wél eisen waar die werknemer vervolgens mag werken.

Ook Olav Wagenaar van rechtsbijstandverzekeraar DAS constateert dat werkgevers steeds vaker een concurrentiebeding opnemen. "Daar moeten werkgevers bewuster mee omspringen en het per geval bekijken", vindt hij. "Het moet niet automatisch opgenomen worden in een contract. Dat leidt vaak tot geschillen en rechtsonzekerheid."

Lees meer over
DAS RechtsbijstandArbeidsmarktWet werk en zekerheidCarrière