Economie

Bouwsector krijgt klappen | Inkomen reisbranche gehalveerd |En aandeelhouders Shell vergaderen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPBouwsector krijgt klappen | Inkomen reisbranche gehalveerd |En aandeelhouders Shell vergaderen
RTL

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Nu horen we nog overal het geluid van heipalen, boor- en zaagmachines, maar op termijn krijgt ook de bouwsector harde klappen door de coronacrisis. Voor consumenten die een huis willen kopen is dat tijdelijk goed nieuws.

Bij ondernemers in de reisbranche werd sinds de lockdown gemiddeld 50 procent minder geld bijgeschreven. Ook in andere sectoren zijn forse verliezen zichtbaar, blijkt uit onderzoek van Knab. De bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van ruim 150.000 klanten.

De Europese ministers van Economische en Financiële Zaken houden een teleconferentie over de economische gevolgen van de coronacrisis. Nederland wordt vertegenwoordigd door minister Wopke Hoekstra.

Diezelfde Hoekstra schuift om 17.15 uur aan in de studio van RTL Z om te praten over de coronacrisis. Hoe ziet het tweede noodpakket eruit, gaat de gewone man de rekening van de crisis betalen en hoe staat het met de steun aan KLM? 

Royal Dutch Shell houdt haar algemene aandeelhoudersvergadering. Heeft actiegroep Follow This dit jaar meer aandeelhouders weten mee te krijgen in de strijd om het bedrijf  duurzamer te maken? ISS, één van de twee grote stemadviseurs in de wereld, adviseert om vóór de voorstellen van Follow This te stemmen. 

Theo Henrar van Tata Steel.© ANP
Theo Henrar van Tata Steel.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: De Belastingdienst heeft afgelopen week weer een blunder begaan met de toeslagen. Bijna duizend mensen kregen een brief waarin stond dat ze alle ontvangen huurtoeslag sinds februari moeten terugbetalen. Ten onrechte.

We vinden dat je dit ook zou moeten lezen: Directievoorzitter Theo Henrar vertrekt bij Tata Steel Nederland. Het moederbedrijf spreekt zelf liever over 'terugtreden in wederzijds overleg', bij de medezeggenschap en de vakbond weten ze het zeker: hier is iemand die dwars lag aan de kant geschoven. 

En dit heb je gisteravond misschien gemist: U vond dit misschien altijd al wel, nu zegt het ministerie van Financien het een keer: de belasting op arbeid is te hoog. Fors minder belasting heffen op inkomen uit arbeid en juist meer op vermogen, consumptie en vliegen, kan volgens ambtenaren zorgen voor een 'beter belastingstelsel'. 

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

  • Eigen inkomen eerst. Vaste medewerkers vinden hun bonus belangrijker dan behoud van de zzp'ers bij hun bedrijf. Vooral mannen zijn niet solidair.
  • Auw. Dat is een klap. De economie in de VS krimpt in het tweede kwartaal met ruim dertig procent, denkt Fed-baas Jerome Powell.
  • In Amsterdam lag er een slang tussen de bananen, in Arnhem zat een vogelspin in de druiven en in een Haarlemse supermarkt glibberde een pootloze hagedis rond. Brrrr.
  • Sollicitanten kunnen wandelend op gesprek komen bij dit uitzendbureau.

Fijne dag!

p.s. Wie wil weten wat het volgende kabinet gaat doen, kan dat nu al te weten komen. Ambtenaren werkten recent 2024 pagina's aan economische ideeën uit. Maar columnist Randy Martens ziet vooral veel ideeënarmoede.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.