Nieuw hulpmiddel bij sollicitaties: motivatie meten op basis van gezicht
Met het blote oog is het soms lastig om te zien of een sollicitant gemotiveerd is of niet. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het bedrijf Neurolytics hebben daarom een computermodel dit werk laten doen. En wat blijkt? De computer kan als beste de meest gemotiveerde sollicitant eruit vissen, omdat die spierveranderingen in ons gezicht in de gaten houdt. Maar kun je op basis van alleen gezichtsuitdrukkingen wel zien of iemand gemotiveerd is?
Doordat de computer heel fijne spierveranderingen in het gezicht kan meten, worden de meest gemotiveerde mensen gedistantieerd van de minst gemotiveerde personen. "We hebben geleerd dat mensen die minder gemotiveerd zijn weinig spierveranderingen hebben in het onderste deel van het gezicht, dus de kin, mond en kaak", legt Marnix Naber, experimenteel psycholoog bij de Universiteit Utrecht, uit. "Eigenlijk alsof ze de kaken op elkaar hielden."
Ook detecteerde het computermodel dat minder gemotiveerde sollicitanten zich tijdens het interview anders gedroegen dan de sterk gemotiveerden. "Menselijke beoordelaars zagen dit niet en zagen gemotiveerde sollicitanten vaak voor gedemotiveerd aan", zegt Naber. "Sommigen oordeelden zelfs onterecht dat mannen gemotiveerder waren dan vrouwen. Het model kan heel waardevol zijn tegen arbeidsdiscriminatie."
Tienduizend gezichtsuitdrukkingen
Maar leren hoe je als mens met het blote oog te zien of iemand gemotiveerd is kán wel, vertelt Denise Dechamps van Body Language Academy. "Het verschilt alleen per persoon hoe goed je daarin kan worden", zegt ze tegen EditieNL. "Zeker bij een sollicitatiegesprek kan ik me voorstellen dat het lastig is om te letten op het gesprek én op alle gezichtsuitdrukkingen. Er bestaan er wel tienduizend."
Spieren
We hebben 57 spieren in ons gezicht, waarvan 28 dienen voor gezichtsuitdrukkingen. En daar zijn er dus zo'n tienduizend van. Als bijvoorbeeld één mondhoek omhoog gaat, kan dit minachting betekenen. Als de mond horizontaal naar buiten trekt, dan betekent het angst. Wordt de neus omhoog getrokken, dan houdt dit afkeer in.
Bronnen: De Gespierde Mens en Body Language Academy
Motivatie is geen kernemotie die direct op het gezicht te zien is, zegt Dechamps. "Maar aan de hand van zo'n computermodel is het denk ik wel mogelijk om een inschatting te maken." Het liefst wel in combinatie met een recruiter – iemand die het personeel werft. "De computer kan het voorwerk doen en de recruiter kan er vervolgens mee aan de slag."
Nuance
Wat de computer ziet kan soms namelijk om wat meer nuance vragen. "Stel dat de computer ziet dat iemand minder gemotiveerd is, dan kan de recruiter kijken wat het verhaal daarachter is. Vertoont de persoon een gezichtsuitdrukking uit demotivatie of reageert diegene ergens anders op, zoals spanning of een geur in de ruimte?", vertelt Dechamps. "Zo'n computer kan immers niet zien waar de uitdrukking over gaat."
Al is het computermodel goed getraind op het beoordelen van de mening van de sollicitanten zelf, vertelt experimenteel psycholoog Naber. "Sommige mensen weten heel goed of ze gemotiveerd zijn, terwijl anderen minder goed weten wat ze willen", zegt hij. "Bij die laatste groep zou het zomaar kunnen dat de computer eerder weet of je gemotiveerd bent dan jijzelf."