Jongerenwerker laat cliënten vechten: 'Niet geschikt als therapie'
Een begeleider van kwetsbare jongeren zit de komende maanden in voorarrest voor zijn opmerkelijke manier van werken. Hij wordt ervan verdacht zijn cliënten in Maastricht met elkaar te laten vechten en dit te filmen. Het einddoel: een film die qua karakter moet lijken op de Amerikaanse kaskraker Fight Club.
Het gaat om de 44-jarige jongerenwerker Sjef Z. van welzijnsorganisatie Trajekt. Hij zou de kwetsbare jongeren hebben gefilmd terwijl ze met elkaar op de vuist gingen. Mogelijk met therapeutische doeleinden.
Voordelen van vechtsport
Ton Dunk, bokstrainer bij Rotterdam Boxing, denkt niet dat vechten an sich kan werken als therapie. Toch ziet hij wel de waarde van vechtsporten in. "Bij vechtsport worden heel veel normen en waarden worden aangeleerd. Bijvoorbeeld respect voor de tegenstander, dat zie je bij judo ook", vertelt hij aan EditieNL
Daarnaast maken jongeren kennis met rolmodellen door te vechten in de ring, en komen ze in een andere sociale omgeving dan op straat. Al deze dingen bij elkaar zorgen er volgens Dunk voor dat jongeren dingen leren die goed voor ze zijn. "Beter dan op straat hangen of vechten."
Tijdbesteding
Hij vervolgt: "Als je ze leert boksen, krijgen ze een zinvolle tijdbesteding. Ze kunnen hun energie kwijt op een veilige plek. Zeker als jongeren thuis in een stressvolle situatie zitten, kan het helpen. Door het boksen gooien ze de negatieve energie eruit. Dat is belangrijk, want als je jong bent kan je nog niet goed relativeren." Toch moet vechten volgens hem niet simpelweg gezien worden als therapie.
Therapeutische werking
Daar is psycholoog Jan Derksen het mee eens. "Zomaar vechten zonder begeleiding is geen therapie", zegt hij tegen EditieNL. Als het om psychische aandoeningen gaat, moet er een gedegen behandelplan zijn. "Veel mensen zitten met opgekropte emoties. Als agressie onder druk komt te staan kan dat zich uiten in lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn en hartkloppingen."
Veel mensen met agressieproblemen uiten hun woede op een verkeerde manier. "Je moet altijd goed onderzoeken waar de agressie vandaan komt en of daar echt het probleem zit."
Het vechten zal wel als onderdeel van een behandeling kunnen dienen. "Omdat daarmee agressie wordt afgevoerd en je minder gewicht in je rugzak hebt. Maar alleen als je daarnaast ook echt op andere manieren behandeld wordt."
Reactie welzijnsorganisatie
Ward Vijgen, directeur van welzijnsorganisatie Trajekt, zegt erg van het bericht te zijn geschrokken. "Dit is bij ons ingeslagen als een bom. We hadden hier geen idee van", vertelt hij aan EditieNL. Er loopt op dit moment onderzoek, dat wacht hij af voordat hij verdere uitspraken doet. "Als alle verdenkingen kloppen, is dat heel erg. Dit kan echt niet."