Lippenhuizen en Oudega

Friese dorpen gaan vrijwillig in lockdown: 'Resultaat is niet blijvend'

Door EditieNL ··Aangepast:
© EditieNLFriese dorpen gaan vrijwillig in lockdown: 'Resultaat is niet blijvend'
RTL

De Friese dorpen Lippenhuizen en Oudega gaan vrijwillig in lockdown. Het maatschappelijk leven in de dorpen is vrijwillig stilgelegd na grote corona-uitbraken op de basisscholen. Nu die gesloten zijn, gaan ook verenigingen en dorpshuizen in de pauzestand. In hoeverre kan het werken om als dorp in lockdown te gaan?

In Oudega is een basisschool gesloten na advies van de GGD, en als reactie daarop hebben zeven verenigingen zelf het initiatief genomen om hun activiteiten stop te zetten. De burgemeester van het dorp is blij met dat initiatief, laat hij via zijn woordvoerder Peter Boomsma weten. "In Friesland kennen we het begrip 'mienskip', dat staat voor zorgen voor elkaar."

Dat is sterk aanwezig in Friesland, zegt de woordvoerder. "Volgens de burgemeester valt het initiatief onder die 'mienskip', dat ze het met elkaar doen." 

In quarantaine 

Ook Openbare Basisschool De Flecht ging dicht na een oplopend aantal coronabesmettingen. Er werden vorige week donderdag al twee groepen naar huis gestuurd en in de loop van de avond kwamen er nog meer besmettingen binnen. "Donderdagmiddag heb ik nog overleg met de GGD gehad", vertelt directeur Matty Jongstra.

"Die zei dat het niet echt nodig was om te sluiten, maar dat dat wel het advies zou kunnen worden", vervolgt hij. "Toen heb ik zelf een conclusie getrokken en besloten om met de hele school in quarantaine te gaan en online lessen te geven."

Wéér een lockdown, van drie weken: gaat dat helpen?
Lees ook

Wéér een lockdown, van drie weken: gaat dat helpen?

Daarna maakte ook de sportvereniging – die in hetzelfde gebouw zit als de basisschool – de beslissing om de komende tijd sportwedstrijden en activiteiten af te blazen. Ook de sinterklaasintocht gaat niet door. "Ik vind het heel fijn dat ze ons zijn gaan volgen", vertelt Jongstra. "We zijn een hele kleine dorpsgemeenschap, met zo'n 1300 inwoners. Juist in een klein dorp is het goed om allemaal een rechte lijn te trekken."

'Tijdelijke oplossing'

Oudega en Lippenhuizen zitten dus vrijwillig in lockdown, maar is dat ook zinvol? "Het werkt pas als heel Nederland in een echte lockdown gaat, dan zijn we het meeste virus kwijt", vertelt Ger Rijkers, immunoloog bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. "Het kan alleen blijven leven in mensen. Iedereen met een goede afweer is met twee weken alle virussen kwijt."

De vrijwillige lockdown van de Friese dorpen is slechts een tijdelijke oplossing, denkt Rijkers. "Als je het twee weken volhoudt, dan heb je vrijwel geen virus meer in je dorp. Maar als je ermee stopt en naar omliggende plaatsen gaat, dan is het virus er weer volop."

Het betekent dus niet dat de dorpen voor altijd van corona af zijn. "Maar het is goed om te doen. Het aantal besmettingen zal zeker dalen, maar het is niet blijvend", zegt Rijkers. "Je kunt daarna natuurlijk in lockdown blijven, maar dat is onpraktisch." 

Lees meer over
Elisabeth Tweesteden ZiekenhuisCoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandCoronavirusCoronamaatregelenLockdownEditie NL Link in bioFriesland