Groep 6, 7 en 8

Zelftest afnemen bij je kind: hoe maak je dat zo fijn mogelijk?

Door EditieNL ··Aangepast:
© EditieNLZelftest afnemen bij je kind: hoe maak je dat zo fijn mogelijk?
RTL

Basisscholen hebben vandaag maar liefst 2,4 miljoen coronazelftesten gekregen. Dat is zodat leerlingen van groep 6, 7 en 8 zich twee per keer week kunnen testen voor ze naar school gaan. De tests moeten helpen om de coronagolf te remmen. Maar wat zijn nou tips om een zelftest zo prettig mogelijk te maken voor je kind?

In totaal zijn er zo'n 6700 basisscholen in Nederland. Dat zorgt dus voor heel wat kinderen die in groep 6, 7 en 8 zitten en daarmee ook voor een heleboel zelftests die wekelijks uitgevoerd kunnen worden. Als je ervoor kiest dat te doen, weet je als ouder misschien niet altijd goed hoe je dat aan moet pakken.

Kabinet besluit: scholen blijven open, wel extra maatregelen
Lees ook

Kabinet besluit: scholen blijven open, wel extra maatregelen

Hoe doe je dat dan? Allereerst moet je als ouder aan je kind uitleggen waarom de school dit van ze vraagt en wat de test inhoudt, vertelt Mariëlle Balledux van het Nederlands Jeugdinstituut. "Leg niet meer uit dan waar een kind om vraagt. Anders overlaad je je kind met te veel informatie", zegt ze. "Wacht af of er vragen zijn. Wij willen als volwassenen snel te veel uitleggen."

Gespannen ouders

Ook is het goed om je te realiseren dat dingen die met corona te maken hebben voor een kind minder uitzonderlijk zijn dan we misschien denken. "Kinderen zijn ook al twee jaar met corona bezig. Het behoort tot het dagelijks leven", vertelt Balledux. Volgens haar moeten ouders wel oppassen voor hun eigen spanning. "Praat er met anderen over en probeer het luchtig te houden." 

Dat ouders gespannen kunnen zijn voor de test van hun kind, herkent Marleen van Kempen, bemonsteraar bij de GGD Regio Utrecht. "Ouders zeggen dan dat het kindje het spannend vindt of bang is dat het pijn gaat doen, terwijl het kind er rustig bijzit", zegt ze. "Ik denk dat het helpt als je als ouder rustig blijft en je kind niet onnodig bang moet maken voor de test."

Vertrouwde omgeving

Wanneer je ontspannen bent gaat de neus ook goed open, waardoor een test afnemen makkelijker wordt. Net als de ogen goed opendoen en de wenkbrauwen optrekken. Een andere tip is zorgen dat een kind in een vertrouwde omgeving zit. "Bijvoorbeeld op de bank, zodat-ie zich goed voelt", vertelt Van Kempen. 

Verder heeft Van Kempen nog een paar andere tips, die medewerkers van de GGD zelf ook toepassen als ze een kind testen. "Een thuistest is natuurlijk alleen in de neus, dus het kan helpen om te zeggen dat het alleen een beetje kietelt of dat het voelt alsof je in je neus aan het peuteren bent." Ook kan het voor kinderen fijn zijn om ze te laten voelen hoe zacht het watje aan het staafje is. "Maar wel eerst even de handen wassen." 

Beloning 

Welke tip je verder eventueel kunt overnemen van de GGD? Een beloning. "Meestal kunnen ze hier een diploma ophalen omdat ze zo dapper zijn geweest dat ze een test stoer hebben afgenomen", zegt Van Kempen. "Of we halen er een cadeautje bij om ze daar tijdens de test al een beetje blij over te maken. Dat kan thuis ook wel helpen."

Lees meer over
GGDCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelenCoronavirusPolitiekCoronatestEditie NL Link in bioKindSchoolkindOuderschap