Oertijdsmuseum

Stagiair ontdekt mogelijk nieuwe dinosaurussoort: 'Eerst alles uitsluiten'

Door EditieNL ··Aangepast:
© EditieNL Stagiair ontdekt mogelijk nieuwe dinosaurussoort: 'Eerst alles uitsluiten'
RTL

Een stagiair van het Oertijdsmuseum in Boxtel laat een goede indruk achter: hij heeft vermoedelijk een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. Het dier heeft een lange nek met een kleine kop, een lange staart en stekels op zijn rug. Maar wanneer spreken we eigenlijk van een nieuwe soort?

Door de uiterlijke kenmerken van de dino vermoedden de medewerkers van het Oertijdsmuseum dat het om een Diplodocus ging. "We hebben het skelet van deze dinosaurus overgenomen van een museum in Zwitserland, om te prepareren", zegt directeur René Fraaije. "Daar lagen de botten van de vermeende Diplodocus opgeslagen in een kelder."

Wetenschappers opgetogen over vondst perfect bewaarde dinosaurusembryo
Lees ook

Wetenschappers opgetogen over vondst perfect bewaarde dinosaurusembryo

Het skelet – dat in 1993 werd opgegraven in de Amerikaanse staat Wyoming – is voor zeventig procent compleet. Het is zo'n 150 miljoen jaar oud. "Stagiair Tom van de Linden had de schone taak om dit te onderzoeken, onder leiding van conservator Jonathan Wallaard", zegt Fraaije. "Tom is het skelet gaan meten en beschrijven. Hij zei dat het helemaal niet klopte dat het een Diplodocus was. Toen is het balletje gaan rollen."

Uitsluiten

Maar wanneer spreken we eigenlijk van een nieuwe soort? "Je moet kleine dingen tot in detail bekijken", zegt Martijn Guliker, bioloog en dinokenner bij Naturalis. "Onderhuids zijn veel dingen hetzelfde, maar van buiten zijn ze anders."

"Je moet uitsluiten dat de soort al bestaat door naar meerdere dieren te kijken en hun kenmerken te vergelijken", vervolgt Guliker. "Pas als je alles hebt kunnen uitsluiten, spreken we van een nieuwe soort." De waarde ervan is dat zo'n nieuwe soort ons weer iets kan vertellen over het verleden, onder andere over de impact van de dinosaurus op de leefomgeving.

Vernoemen?

Als inderdaad blijkt dat dit een nieuwe soort is, dan heeft die natuurlijk een naam nodig. Misschien is het een idee om hem te vernoemen naar de stagiair die de soort ontdekte, al ziet hij dat zelf niet zo zitten. "Dat gebeurt nooit in de paleontologie", zegt Van der Linden. En of dit het hoogtepunt van zijn carrière is? "Ik hoop van niet."

Stagiair Tom van de Linde en conservator Jonathan Wallaard© EditieNL
Stagiair Tom van de Linde en conservator Jonathan Wallaard
Lees meer over
DinosaurusDierenTijdWetenschapEditie NL Link in bioBoxtel