m/v/x

Nieuwe Dikke Van Dale wordt genderinclusief: 'Samenleving verandert'

Door ANP / EditieNL··Aangepast:
© Van Dale/ANPNieuwe Dikke Van Dale wordt genderinclusief: 'Samenleving verandert'
RTL

De nieuwe editie van de Dikke van Dale, het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, wordt genderneutraal. Bijna 15.000 woorden die naar mensen verwijzen krijgen naast een 'm' en een 'v' ook de genderneutrale aanduiding 'x'.

De nieuwe aanduiding is vanaf 22 maart te zien in de nieuwe editie en op de site van het woordenboek. Het gaat volgens Van Dale om bijna 15.000 'de-woorden', die een persoon aanduiden maar niet per se verwijzen naar een biologisch geslacht. Voorbeelden zijn de minister, de voetballer, de held of de crimineel.

Het woordenboek verandert niks aan de woorden die volgens hen wel duidelijk wijzen op een biologisch geslacht. De vuilnisman, de non, de vader of de kraamvrouwen behouden bijvoorbeeld wel enkel de aanduidingen 'm' of 'v'. 

Geen 'vader' maar 'ouder': gemeente Amsterdam stimuleert genderneutrale taal
Lees ook

Geen 'vader' maar 'ouder': gemeente Amsterdam stimuleert genderneutrale taal

De wijziging in de nieuwe editie van het woordenboek is volgens Van Dale 'een gevolg van de veranderende opvattingen in de samenleving, waardoor het taalgebruik meeverandert'. "Een steeds grotere groep mensen verwijst met beroeps- en andere persoonsnamen niet meer naar een bepaald geslacht, en bedient zich in het dagelijks taalgebruik van genderinclusieve mogelijkheden."

Extra optie

Taalkundige Vivien Waszink begrijpt de keuze van Van Dale goed. "Zeker bij functie- en persoonsnamen moet de nadruk liggen op de handeling of het beroep", zegt ze tegen EditieNL.

Het is volgens haar wel zo dat het meestal om een relatief kleine groep mensen gaat die zich anders identificeert dan man of vrouw. "De reactie op taalverandering is vaak: is dat nou nodig? Maar volgens mij moet je het ook meer zien als: dit kun je óók zeggen. In plaats van dat je iets niet meer mág zeggen. Dit komt er bij als een extra optie", aldus Waszink. "Als jij minister bent en je voelt je echt man of vrouw, is het ook prima als je dat wil benoemen."

De toevoeging van de aanduidingen in het woordenboek zou kunnen helpen om genderneutraal taalgebruik sneller in te laten burgeren. "Taalverandering gaat heel langzaam, maar mensen raken er wel meer aan gewend. Dit zou best kunnen helpen", zegt de taalkundige. Al is het doel van woordenboeken niet om taal voor te schrijven. "Ze beschrijven de taal die voorkomt. Het is een manier om mensen ervan bewust te laten worden." 

Lees meer over
Nederlandse taalGenderneutraalEditie NL Link in bio