Insect in je oor: zo groot is de kans dat het jou overkomt

Het was een zwempartijtje om nooit te vergeten voor een man uit Nieuw-Zeeland. Hij dacht achteraf dat zijn oor verstopt zat door water, maar het bleek om een kakkerlak te gaan. Een verhaal dat zo uit een horrorfilm lijkt te komen. Hoe groot is de kans dat het jou overkomt? En kan het kwaad?
"Kakkerlakken houden helemaal niet van zwemmen", is de eerste reactie van Roy Kleukers van EIS Kenniscentrum Insecten op het verhaal. "Wellicht is de kakkerlak naar binnen gekropen op een ander moment."
Dat zulke insecten bij een mens naar binnen kruipen is volgens hem erg uitzonderlijk. "Veel beestjes houden zich namelijk schuil tussen plinten en zitten achter boomschorsen. Het is dan wel heel toevallig als zo'n beestje naar binnenkruipt bij een mens. Mensen zijn toch een gevaar voor de meeste insecten", legt hij uit.
Maar dat betekent niet dat we nooit insecten binnenkrijgen. "Het komt natuurlijk voor dat je tijdens het fietsen bladluizen, kevertjes of muggen inslikt. Ook in je slaap zal je weleens een spinnetje doorslikken. Je merkt er niks van, het kan geen kwaad", zegt Kleukers.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Dat zegt ook huisarts Job Nievaart. "Als een beestje via je mond naar binnen gaat, spuug je het als reflex uit. Als-ie toch blijft zitten, komt het insect in je maag terecht en door het maagzuur gaat het beestje snel dood", zegt hij tegen EditieNL. "Een wesp is een ander verhaal: die kan flink steken."
Pulken met je pink
Nievaart heeft in bijna dertig jaar als huisarts nog nooit meegemaakt dat een beestje in een oor was gekropen. "Er is hier slecht één keer iemand geweest die dacht een vliegje in het oor te hebben, maar het zat er niet meer in toen ik keek", vertelt hij. "Wel gek dat deze huisarts in Nieuw-Zeeland de kakkerlak heeft gemist, want het is niet een heel klein beestje en je kan vaak goed de gehoorgang bekijken."
Toch kan ook een beestje in je oor niet zoveel kwaad. "Behalve als het prikt of bijt." Als een insect in je oor vliegt, kun je volgens hem het beste met je pink erin pulken om het beestje eruit te krijgen. "Als het er dan nog niet uit is, kun je het proberen met water. Maar wees gerust: je oor is zo gebouwd dat er niet makkelijk iets inkruipt."