Van kat tot cavia: ook onze huisdieren hebben coronakilo's
Niet alleen mensen hebben soms wat kilootjes te veel, ook bij onze huisdieren is dat het geval. Dan gaat het niet alleen om katten en honden, maar zelfs cavia's worden te dik. De beroepsorganisatie voor dierenartsen ziet steeds vaker huisdieren met obesitas en dat is een groot probleem.
"Ik zie steeds vaker dat dieren overgewicht hebben. Als ik al kijk naar de afgelopen week heeft de helft van de dieren in onze praktijk in een bepaalde mate overgewicht", zegt dierenarts Stijn Peters. Dat is een structureel probleem volgens de arts, die het bij alle diersoorten ziet. "Baasjes verwennen hun huisdier iets te veel."
Coronakilo's
De eerste kenmerken van overgewicht bij huisdieren zie je aan het uiterlijk. Ze krijgen dan een dikke buik en vet op de ribben. "Je kan langs de ribben voelen: voel je ze niet, dan is je huisdier te zwaar. Ook minder uithoudingsvermogen sluipt erin, ze worden minder actief, maar dat is niet bij elk dier zo", zegt Peters. Honden kunnen problemen krijgen aan hun gewrichten. "Je hoopt dat baasjes er eerder achter komen dan dat."
Het is volgens de dierenarts zeker mogelijk dat veel huisdieren ook met coronakilo's kampen. "Er zijn altijd dieren met overgewicht, maar corona helpt daar niet aan mee. Mensen werken meer thuis en kunnen dan vaker trakteren. We zien in onze praktijk ook wel honden met coronakilo's, ik denk dat het de laatste jaren is toegenomen."
Meer bewegen
Het advies is eigenlijk heel simpel: meer bewegen en vooral minder eten. "We horen dan vaak: hij krijgt al zo weinig", zegt de dierenarts. "Baasjes weten niet hoeveel eten ze hun huisdier moeten geven. Op de zak staat een richtlijn, maar bij afvallen moet je er soms zelfs onder zitten."
Niet alleen onze honden en katten zijn vaak te dik, maar dus ook de cavia's. Die kunnen bepaalde tumoren krijgen als ze te zwaar zijn. Meer bewegen is ook voor deze dieren de oplossing. "Pak ze vaker uit de kooi en laat ze rondrennen."
Daniëlle van den Tillaart van dierenwinkel Pets Place in Best heeft ook nog wel wat tips om je cavia gezond te houden. "Begin met een ruim hok. Ze zitten vaak in te kleine kooien waar je weinig in kan bewegen", vertelt ze. Ook raadt ze 'hersenwerkers' aan, waarbij de dieren iets moeten doen voordat ze een snack krijgen. "Zoals een boom waar ze snacks vandaan moeten halen, of een snuffelmat waarbij ze moeten zoeken naar hun eten."
Te veel brokjes
Het probleem in de voeding zit bij knaagdieren vaak in brokjes. "Het hooi mogen ze altijd hebben en zoveel als ze willen, maar vaak krijgen ze te veel brokjes. Groente mogen ze ook wat meer hebben. Je moet ze eigenlijk alleen het groen geven, niet de groente zelf. In wortels zitten ook veel suikers, dat is ook niet goed. En ze moeten niet teveel snoepjes krijgen." Wel het blad dus, maar niet de bloemkool.
Er is steeds meer vraag naar gezonde voeding of dieetvoeding voor huisdieren. "Ik denk dat mensen er steeds bewuster mee bezig zijn. Het is ook goed om jezelf eerst in te lezen voor je een dier aanschaft."