Stopt 'virusremmer' van drogist werkelijk virussen? 'Boerenbedrog'
In een tijd waarin allerlei verkoudheidsvirussen en natuurlijk corona rondwaren, adverteert Kruidvat handig met virusremmers. Maar ga je daar zo’n virus echt mee te lijf? "Het breekt eiwitten af en dat is niet per se onschuldig."
In de schappen van Kruidvat is een zogeheten virusremmer tegen verkoudheidsvirussen te vinden. Als je dit product tot zes keer per dag in je mond spuit, dan zou je er beter tegen beschermd zijn. Prijskaartje? 14,99 euro.
Ingrediënten
In het product zitten onder meer de ingrediënten trypsine en alcohol. Die kunnen volgens immunoloog Ger Rijkers van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis een virus niet of nauwelijks remmen. "In het product zit een laag percentage alcohol, maar om een virus te doden heb je juist heel veel nodig. Anders zou er ook op een krat bier heel groot het woord 'virusremmer' kunnen staan. Het is dus misleidend", vertelt Rijkers aan EditieNL.
Het andere ingrediënt, trypsine, is een eiwitafbrekend enzym dat het moeilijker maakt voor virussen om cellen van je lichaam binnen te dringen. "Het punt is dat je lichaam dit zelf ook al aanmaakt. Het heeft geen zin om dat tot zes keer per dag extra in je mond te sprayen."
Breekt eiwitten af
Viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC vindt het product ook misleidend. "Het breekt eiwitten af en dat hoeft niet per se onschuldig te zijn. De goede eiwitten in de slijmvliezen kunnen ook worden afgebroken. Het is maar de vraag of dat niet nadelig is en dus of dit voor iedereen veilig is."
Goedgekeurd
Kruidvat is via een branchevereniging verbonden aan de Keuringsraad. Die ziet toe op de naleving van regelgeving van reclame rondom medische hulpmiddelen, zoals de virusremmer. Het product mag ook die naam dragen, vertelt Janine Galjaard van de Keuringsraad aan EditieNL. "Het product is goedgekeurd door Europese wetgeving. Die eisen zijn allemaal best streng. Voor heel Europa zijn er onderzoeksorganen aangenomen die de producten goed moeten keuren. Voordat je een medisch hulpmiddel op de markt brengt, moet je aan bepaalde eisen wat betreft effectiviteit voldoen. Dat is gebeurd.”
Als het aan viroloog Menno de Jong ligt, mogen die eisen strenger. "Er wordt niet met dezelfde grondigheid als bij een echt medicijn onderzocht of het middel veilig en effectief is. Dit kan kennelijk door de beugel, omdat het geen officieel geneesmiddel is. Als je in de literatuur kijkt, dan zie je dat een deel van het onderzoek van de fabrikant zélf is."
Hij gaat verder: "Zij claimen dat het virus wordt gedood, maar gebruiken in hun experimenten heel hoge doses die waarschijnlijk niet hetzelfde zijn als wanneer je het product zelf gebruikt. In veel onafhankelijke laboratoriumexperimenten zie je dat er geen – of zelfs een averechts effect is. En dat het virus juist meer vermenigvuldigt.”
Reactie Kruidvat
EditieNL heeft Kruidvat om een reactie gevraagd. Een woordvoerder laat weten dat het product voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. "Virusremmer is een klasse III (de hoogste klasse) medisch hulpmiddel en heeft CE code 0477. Dit betekent dat zowel de diverse tests en het productieproces uitgebreid gevalideerd en goedgekeurd zijn, in dit geval door Eurofins Italië. Zonder zo’n goedkeuring mogen dit soort producten simpelweg niet op de markt komen. Hetzelfde product wordt dan ook in diverse andere Europese landen verkocht."