Stuurloos schip

Hoe vol is de Noordzee? 'Heb weinig ruimte om te vissen'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLHoe vol is de Noordzee? 'Heb weinig ruimte om te vissen'
RTL

Het Duitse vrachtschip Julietta D. dat gisteren in de problemen kwam voor de kust, is vandaag naar de haven van Rotterdam gesleept. Na een aanvaring met een ander schip botste het vrachtschip op een platform van een windmolenpark. Sommige vissers maken zich zorgen: zij vinden dat het te vol wordt op de Noordzee en dat dat voor dit soort gevaarlijke situaties zorgt. Hoe vol is het eigenlijk op onze zee?

De Julietta D. kwam gisteren tijdens de storm in aanvaring met een ander schip en maakte water. Het kwam daarna terecht in windmolenpark Hollandse Kust Zuid, waar het de fundering raakte van een transformatorplatform dat nog in aanbouw is.

Visser en voorzitter van vissersactiegroep EMK Dirk Kraak zei vanochtend op Radio1 dat hij zich zorgen maakt over zulke windparken voor de kust. Visser Jacob van Urk herkent dat probleem. "Aan visserijgronden blijft er weinig over", zegt hij tegen EditieNL. "Waar we vroeger visten, staan nu windparken. Wij moeten minimaal 500 meter van alleenstaande windmolens vandaan blijven. Er blijft weinig ruimte over."

Kustwacht sleept stuurloos vrachtschip vandaag naar Rotterdam
Lees ook

Kustwacht sleept stuurloos vrachtschip vandaag naar Rotterdam

Ook denkt Van Urk dat het bouwen van windparken vlakbij de kust vaker voor problemen zoals die van gisteren kan zorgen. "Als een schip onbestuurbaar wordt en daar terecht komt en een windmolen ramt, gaat het schip verder kapot. Dan kan het zinken en zijn de gevolgen nog veel groter."

Drukte op zee

Er vinden inderdaad veel verschillende activiteiten plaats op de Noordzee, vertelt Solange van der Werff van de TU Delft. Eind vorig jaar werkte ze mee aan het in kaart brengen van de drukte op zee. Daarop is te zien welke ruimte wordt gebruikt voor welke activiteit. "De verschillende activiteiten vinden plaats naast elkaar, soms zelfs door elkaar heen", vertelt ze aan EditieNL. Zo zijn er naast de windmolenparken en vissers ook veel scheepvaartroutes, en liggen er veel kabels en pijpleidingen.

Er zijn nog veel meer plannen voor de Noordzee. Voor woningen op drijvende eilanden bijvoorbeeld. De kaart van de TU Delft kan helpen om te kijken of er wel genoeg plek is. "Windmolenparken zijn in het meest vergevorderde stadium om naar zee te verplaatsen. Er zijn meer plannen, maar er wordt wel goed gekeken waar dat moet komen en wat voor impact het heeft op de bestaande activiteiten. Ook de natuur wordt daarin meegerekend", zegt Van der Werff.

Lees meer over
NoordzeeEditie NL Link in bio